Motorolas milliardaftale er i hus

Amerikanske Motorola har nu underskrift på kontrakten om et nyt fælles radionet for hele Danmark og er helt klar over, at opgaven er langt større end selv nettet. Klage fik ikke opsættende virkning.

Den amerikanske mobilproducent Motorola har nu et underskrevet papir på at skulle levere det nye fælles radionet til »de blå blink«. De første dele af nettet tages i brug næste år, og sidst i 2009 skal det være landsdækkende.

Dansk Beredskabskommunikation, som ejes næsten 100 procent af den amerikanske mobilproducent Motorola, fik i fredags papir på den 1,6 milliarder kroner store ordre, som blev offentliggjort i går. Det nye beredskabsnet skal erstatte over 100 forskellige radiosystemer, der er op til 30 år gamle.

Tetra-teknologien benyttes også i en række andre lande til beredskabsnet. Den er et avanceret og lukket parallelnet til mobilnettene. Her kan man positionsbestemme, hvor folk er, der kan sendes data og telefoni gennem samme apparat, og man kan koble grupper af redningsfolk sammen ved katastrofer og kriser og fra et kontrolcenter prioritere samtalerne, så de vigtigste altid kommer først igennem og afbryder al anden trafik. Og så kan hjemmeplejen komme med, bygninger kan overvåges med trådløse kameraer, og dyre udrykninger til blinde alarmer kan spares.

Ikke opsættende
Vicedirektør Henrik Pinholt fra Økonomistyrelsen under Finansministeriet, som har koordineret udbuddet, er glad for, at man nu kan skue fremad efter mere end 12 års debat. En klage til Klagenævnet for Udbud fra Damm Cellular Systems, som i finalen tabte til Motorola, er endnu ikke afgjort, men har ikke forhindret, at kontrakten blev underskrevet.

»Klagenævnet for Udbud har ikke fundet, at klagen burde have opsættende virkning. Nu kan vi derfor komme i gang. Til efteråret begynder de første tests og forberedelser af nettet, og til foråret starter vi et pilotprojekt på Lolland-Falster. Vi venter, at vi inden sommerferien kan prækvalificere til udbuddet på selve kontrolrumsfunktionen, og til efteråret vil vi vurdere, om vi vil bruge den option, som ligger i kontrakten med Dansk Beredskabskommunikation om at købe terminaler (radioer, red.), eller om det skal ud i et selvstændigt udbud,« forklarer Henrik Pinholt.

Tæt dialog afgørende
Hos Motorola medgiver administrerende direktør Bo Wassberg, at opgaven er betydeligt større end selve radionettet.

»Vi er glade og stolte af at have fået opgaven for staten om at levere sikkerhedsnettet til Danmark. Den går vi til med stor ydmyghed, for det er en meget stor og vigtig investering i borgernes sikkerhed. Vi forstår den samfundskritiske opgave og ved, at det kræver tæt dialog med brugerne at gøre den til en succes,« siger han.

Den ofte ophidsede debat – og en byge af spørgsmål i Folketinget foranlediget af endog rigtigt mange interesser og store penge på spil – »har ikke ligefrem været præget af dokumentation«.

»Derfor regner vi med at holde en del informationsmøder, ligesom jeg godt kan forestille mig en slags landsturné. Det er vigtigt, at vi indfrier forventningerne, så vi forhåbentlig får en masse glade og tilfredse brugere,« understreger Bo Wassberg.

Endnu uafklaret
Efter Lolland-Falster kommer Sjælland med Region Hovedstaden, dernæst Fyn, Syddanmark og så op gennem Jylland, indtil hele landet er dækket. Undervejs vil der blive taget kontakt til Sverige om bl.a. Øresundsbroen.

Næste udestående er at få valgt den software, som kontrolrummene skal anvende. Den ordre er små 200 millioner kroner værd. Efter Berlingske Tidendes oplysninger har flere konsortier – bl.a. med SAAB og Zenitel, Siemens samt Terma og Motorola – i kampen om at blive prækvalificeret til at give tilbud.

Endelig er det uafklaret, hvem der skal levere radiotelefonerne. Hvor de fleste er enige om, at selve netteknologien fungerer, er udstyret derimod i skudlinjen. Senest har Københavns Brandvæsen meldt om store problemer med deres EADS-/Nokia-terminaler.