Motorola skærer endnu 4.000 jobs væk

Salget af mobiltelefoner er faldet med 54 procent på et år. Derfor forsvinder 4.000 stillinger oven i de allerede udmeldte 3.000.

Motorola præsenterede på årets største forbrugerelektronikmesse, CES i Las Vegas, sin genbrugstelefon, Moto W233 Renew, lavet af genbrugsplastikflasker. Foto: Robyn Beck, AFP/Scanpix
Læs mere
Fold sammen
Krisen breder sig i mobilbranchen, og den amerikanske mobilproducent Motorola skal nu skære endnu 4.000 stillinger væk i 2009 oven i de 3.000, som allerede var planlagt.

Motorola er verdens fjerdestørste mobilfabrikant, efter at japansk-svenske Sony Ericsson for få måneder siden rykkede ind på tredjepladsen.

Sparerunden i den amerikanske koncern skal spare omkring 700 millioner dollars om året allerede fra i år og nå i alt 1,5 milliarder dollars, når nedskæringerne er helt gennemført. De fleste jobs vil forsvinde i selve mobilforretningen, mens omkring 1.000 stillinger ligger i koncernfunktioner og andre forretningsenheder.

12.000 er væk

Motorola har de seneste mange år været på vej ned ad bakke. I december 2007 var der 66.000 ansatte. Siden har 12.000 - eller 18 procent - forladt firmaet.

Motorola rammes nu, som de øvrige mobilproducenter, af krisen men har i flere år kæmpet med først dårlige leverancer, siden mangel på altid opdaterede mobiltelefoner. Kun Razr-telefonen lyste op i et lille års tid. I mange år var Motorola verdens næststørste mobilfabrikant efter finske Nokia, men sydkoreanske Samsung skubbede Motorola ned på tredjepladsen i andet kvartal 2007. I tredje kvartal 2008 rykkede amerikanerne ned som nummer fire.

54 procent færre mobiltelefoner på et år

Motorola meddelte onsdag, at det forventer, at omsætningen for fjerde kvartal - traditionelt årets bedste for en elektronikfabrikant - lander på mellem 7 og 7,2 milliarder dollars. 19 millioner mobiltelefoner er sendt af sted fra fabrikkerne, hvilket er 25 procent færre end kvartalet forinden og hele 54 procent færre end for et år siden.

Motorola-aktien er blevet 70 procent mindre værd på et år.