Motorcykelbranchen drøner mod afgrunden

Salget af motorcykler er styrtdykket i de seneste år, og nu truer ny lovgivning forhandlerne - der allerede er blevet 100 butikker færre under krisen.

Foto: Claus Bech Andersen. Salget af motorcykler er i bakgear.
Læs mere
Fold sammen

Danskerne har sluppet gashåndtaget på køb af nye motorcykler.

I 2007 havde forhandlerne et rekordår med ca. 10.000 solgte af de tohjulede motormuskelmaskiner. Sidste år var tallet dykket med hele 80 procent til godt 2.000 nye motorcykler. Branchen er allerede blevet 100 forhandlere mindre, og konkurser og røde tal er blevet hverdag for de resterende 550 butikker, skriver Børsen.

"Vi er en branche i knæ. Finansieringsmulighederne for virksomhederne er svære, og det er næsten umuligt at låne penge til en motorcykel," siger formand for Motorcykel Importør Foreningen Erik Blacha til Børsen.

Én ting er konjunkturerne der helt sikker har bidraget til den høje fart på salget før krisen. Det anerkender formanden, men han stiller sig samtidig også uforstående over for et nyt kørekortdirektiv fra EU, der bliver indført 19. januar.

Det betyder, at unge i alderen 18-20 år kun må købe motorcykler i den noget mindre størrelse på op til 125 kubikcentimeter (cc). Andre EU-lande - som Sverige og Tyskland - har tolket EU-reglerne anderledes lempeligt så også 16-årige kan købe motorcykler på op til 125 cc.

Det får Venstre til at kalde den danske fortolkning af de nye regler for en hetz mod både motorcyklister og forhandlere, men justitsminister Morten Bødskov (S) fastholder dog, at implementeringen er fornuftig.

"De nye EU-regler betyder at man trinvis vil kunne få større motorcykelkort, i takt med man bliver ældre. Den trinvise adgang har til formål at sikre bedre færdselssikkerhed, og det er efter min opfattelse et fornuftigt princip," siger han til Børsen.

Det er forhandlerne langt fra enige i.

"Med de nye indgreb er vi bange for, det får bægeret til at flyde over. Finansieringen af driftskreditten bliver vanskelig, og vi vil se langt flere lukninger i den kommende tid," siger Erik Blacha til Børsen.