Moskégrundens arkitekt: Et realistisk og konkurrencedygtigt projekt

Bjarke Ingels, hvis arkitektfirma BIG står bag udformningen af det store moské-bolig- og erhvervsprojektet på Amager, er optimistisk omkring realiseringen af Bach Gruppen projektet på Amager.

Her ses moskeen indefra. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkitektfirmaet Bjarke Ingels Group
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om de internationale konjunkturer og det danske ejendoms- og boligmarked ikke ligefrem giver den optimale timing for at gå i gang med et kombineret bolig-erhverv- og moskébyggeri på 124.000 etagekvadratmeter på Amager, er projektets arkitekt, Bjarke Ingels, ikke i tvivl om, at Bach Gruppens færdige projekt vil fremstå som en konkurrencedygtigt og dermed attraktivt byggeri.

Bjarke Ingels, der har været tilknyttet projektet i fire år, peger for eksempel på, at Bach Gruppens organisation giver en fordel.

”Bach Gruppen ejer en del virksomheder, som er byggerelaterede. De har betonfabrikker og betonelementfabrikker, der gør, at man kan få skabt en ret fornuftig værdikæde. Det betyder, at vi kan opføre et usædvanligt spændende byggeri til en rigtig fornuftig pris,” siger Bjarke Ingels.

Han peger også på, at det planlagte miks af forskellige boligformer – ejer, lejer, andel, almennyttig – giver projektet en fleksibilitet, som gør, at man kan udnytte skalaen i projektet.

”Det vil gøre det konkurrencedygtigt og attraktivt til flere forskellige målgrupper,” siger han.

Selv har BIG-arkitekterne også relevant og sammenlignelig erfaring at trække på fra 8-tallet i Ørestaden - et blandet bolig og erhvervsbyggeri på 60.000 kvadratmeter.

”Det er opført til en utrolig fornuftig pris. Vi er vant til at håndtere store projekter med stor kompleksitet og få tilført dem en byggeteknisk rationalitet, der gør, at vi faktisk kan opføre det billigere end meget andet byggeri. Det er også det, der er tanken med Batteriet. Selvfølgelig har det en stor anlægssum, men det er fordi det er et meget stort byggeri,” siger Bjarke Ingels.

Batteriet er et af de navne, som det store byggeri har fået – efter grundens navn Faste Batteri. Bjarke Ingels’ projekt er i folkemunde døbt Bryggebjergene på grund af den karakteristiske udformning. Projektets ni sammenhængende højhuse på mellem 44 og 86 meters højde ligner en bjergkæde.

Eksklusiv moskébyggeriet anslår Bach Gruppen, at det samlede byggeprojekt kommer til at koste mere end 2,5 mia. kr. at bygge.