Morten Lund tjente ”kun” 46 millioner på Skype

Den konkursramte IT-investor Morten Lund tjente ifølge ny bog noget mindre på sin investering i Skype end de tal, der i årevis har floreret i avisspalterne

Foto: Linda Henriksen
Skype er solgt. Jeg er en meget meget glad mand. Sådan stod der på Morten Lunds blog, da Janus Friis og partneren Niklas Zennström, 12. september 2005 solgte Skype til eBay for 16 milliarder kroner.

Og glæden var da også til at forstå. Med en investering på 372.500 kroner var der også jackpot til IT-investoreren, der i dag må se en kurator sætte salgskilte på både hus, malerier og portefølje.

Gevinsten var dog noget mindre end de 100 mio. kr., der har været spekuleret i aviserne siden. Det fastslår forfatterne Lars Ole Løcke og Peder Bjerge, der for kort tid siden udgav bogen ”Milliardær på Skype” om Janus Friis’ vej til milliarderne.

De har på baggrund af officielle dokumenter fra Luxembourg og interviews med Janus Friis fastsat gevinsten til 46 mio. kr. Noget mindre end de trecifrede millionbeløb, der har været spekuleret i, men stadig 120 gange så meget som den oprindelige investering.

Morten Lund fejrede da også salget ved at købe 40 flasker champagne og kryptisk udtale til Computerworld:

”Jeg havde et delmål om at nå 100 millioner kroner, og det er jeg nok ikke så langt fra.”

Skylder Janus Friis penge
De 372.500 kroner havde han lånt af gode venner, der nok har ærgret sig over, at de ikke selv afleverede pengene til Janus Friis.

”Jeg havde simpelthen bundet mine penge i alle mulige projekter, så jegmåtte ringe til en af mine gode venner og låne de 50.000 euro,” udtalte Morten Lund til Kapital i 2005, hvor han også fortalte, at han i første omgang ikke troede på projektet.

”De spurgte mig, om jeg ville putte nogle penge i deres projekt. Jegsvarede i første omgang nej. Jeg mente, det var en skør idé, de sad og rodedemed i deres lejlighed i London. De havde solgt softwareprogrammetKaZaA, og jeg var bange for, at Skype var ren og skær beskæftigelsesterapi.Men så kunne jeg jo se, at det blev til noget alligevel, det kunnenæsten ikke gå galt, så jeg skyndte mig at støtte projektet.”

I dag har et dyrt eventyr med gratisavisen Nyhedsavisen ført til Morten Lunds personlige konkurs. Kurator Claus Abildsgård er i øjeblikket ved at danne sig et overblik over gæld og aktiver, men har til Business.dk udtalt, at Morten Lund skylder mere end 120 millioner kroner væk. Heraf 10-11 millioner til at selskab ejet af Janus Friis.