Morten Bødskov fejer førende professor af banen: »Det er noget vrøvl«

Jesper Rangvid, professor i finansiering ved CBS, mener, at finansieringen af Socialdemokratiets pensionsudspil skaber et »ekstremt principielt problem«. Skatteminister Morten Bødskov er meget uenig.

Skatteminister Morten Bødskov var tirsdag på et pressemøde med til at fremlægge regeringens nye udspil: Ny ret til tidlig pension – værdig tilbagetrækning for alle. Sidenhen er finansieringen i udspillet blevet stærkt kritiseret, men den kritik afviser skatteministeren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

De seneste dage har flere bankdirektører og bankernes interesseorganisaton, Finans Danmark, råbt op.

De er dybt utilfredse med, at den finansielle sektor står til at skulle betale mindst halvdelen af regningen fra regeringens pensionsudspil.

Centralt i diskussionen står, hvorvidt det er rimeligt at bruge den hjælp, bankerne fik under finanskrisen, som begrundelse for, at de nu skal betale det, regeringen har døbt et »samfundsbidrag«, som et led i finansieringen af udspillet.

Også CBS-professor Jesper Rangvid meldte sig torsdag på banen, da han kaldte det et »ekstremt principielt problem«, at regeringen kobler hjælp til banker under finanskrisen sammen med, at den finansielle sektor skal betale en stor del af et pensionsudspil.

Rangvid henviser til følgende formulering i Socialdemokratiets pensionsudspil:

»Et ekstra samfundsbidrag fra den finansielle sektor skal bidrage med 1,5 mia. kroner (om året, red.) i finansiering. Det skal ses i lyset af, at den finansielle sektor fik store hjælpepakker betalt af de danske skatteydere under finanskrisen.«

Men Jesper Rangvid afviser altså, at der er en gæld fra bankpakkerne.

Finanskrise som argument

Den kritik giver skatteminister Morten Bødskov (S) dog ikke meget for.

I et interview med Berlingske kalder Morten Bødskov, som selv var med til at forhandle om bankpakkerne, Jesper Rangvids kritik for »noget vrøvl«. Han mener, at det er »fuldstændigt legitimt« for det danske samfund at bede bankerne bidrage mere til »fællesskabet«.

»Det er på ingen måder principielt forkert. Her er der en sektor, som, jo blandt andet fordi de fik en meget stor hjælpende hånd af fællesskabet under finanskrisen, bliver bedt om at bidrage lidt mere,« siger Morten Bødskov.

Skatteministeren betoner konsekvenserne af den økonomiske nedgang, som finanskrisen førte med sig.

»Finanskrisen trak i årevis lange spor i væksten og i det danske samfund, og rigtig mange mennesker mistede deres job, der kom besparelser på velfærd og forringelser af dagpenge. Det var det, som almindelige mennesker mærkede. De, som slider og slæber på produktionsvirksomhederne, mærkede forringelser som følge af den tumult, som finanskrisen var med til at skabe. Det er dem, som vi nu vil give en bedre mulighed for at få pension,« siger Morten Bødskov.

Han mener, at den skat, regeringen lægger op til, skal ses uafhængigt af de specifikke bankpakker.

Men i jeres pensionsudspil skriver I, at sektoren skal bidrage, fordi man holdt hånden under dem i finanskrisen?

»Det er selvfølgelig en del af en ramme, når man diskuterer finanssektorens vilkår. Det er et faktum, det har vi gjort (holdt hånden under bankerne under finanskrisen, red.). Men isoleret set så er det et nyt samfundsbidrag, som er et skattetillæg til den selskabsbeskatning, som finanssektoren betaler af deres – og det er vigtigt at understrege – overskud,« lyder det fra skatteministeren.

Men hvorfor skal »bidraget« så ikke komme fra for eksempel medicinalindustrien, der også har et kæmpe overskud?

»Fordi vi synes, det her er helt fair. Det er en del af det håndslag, som man sagtens kan indgå. Det er derfor.«

Finanssektoren stiller sig uforstående over for, at det lige præcis er dem, der skal betale den skat. Hvad tænker du om det?

»Der er ikke noget overraskende i, at Finans Danmark, som jo er bankernes interesseorganisation, er utilfredse. Det er verdens mindste nyhed. Det er også verdens mindste nyhed, at de kæmper for deres interesser.«

»Det overraskende for mig er, at nogle af de tal, de fremlægger, nærmest er grebet ud af luften. De kan på ingen måder genkendes. Men dem om det. Jeg mener, at det her ekstra bidrag fra finanssektoren er helt fair, når de har haft gigantiske milliardoverskud de seneste år.«