Morsø Sparekasse skal betale 72 mio. tilbage til fond

Pengene i Morsø Sparekasse Fonden er ikke blevet uddelt efter bogen. Det konkluderer Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, der har undersøgt fondens pengedoneringer til især Morsø Sparekasse i regnskabsårene 2007 og 2008.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er Erhvervs- og Selskabsstyrelsens opfattelse, at Morsø Sparekasse Fonden har et tilgodehavende hos Morsø Sparekasse på ca. 72 mio. kr., som skal tilbageføres til Morsø Sparekasse Fonden, oplyser Morsø Sparekasse i en børsmeddelelse.

- Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har pålagt Morsø Sparekasse Fonden at lave en opgørelse over, hvor store beløb, der uberettiget er udbetalt til Morsø Sparekasse og fremsende denne til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen senest den 16. august 2010. Herefter vil Erhvervs- og Selskabsstyrelsen vurdere i hvilken udstrækning, der skal ske tilbagesøgning af de uberettigede uddelinger, skriver Morsø Sparekasse i meddelelsen.

Den vestjyske sparekasse lægger vægt på, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsens afgørelse kun vedrører tilbagebetaling af uddelinger foretaget i regnskabsårene 2007 og 2008. Men for at komme lignende afgørelser til livs, har Morsø Sparekasse Fonden allerede nu foretaget nødvendige foranstaltninger, hvad angår uddelinger i regnskabsårene 2007, 2008, 2009 og 2010 og tilbagesøgningskrav som følge heraf, meddeler Morsø Sparekasse.

Morsø Sparekasse Fonden har efter afgørelsen anmodet Erhvervs- og Selskabsstyrelsen om lov til at konvertere tilbagesøgningskravet for uberettigede uddelinger til Morsø Sparekasse i regnskabsårene 2007, 2008, 2009 og 2010 til et stående ansvarligt lån med en rente på CIBOR (3 mdr.) med tillæg af 5 pct. og med rente step-up på yderligere 2 pct. efter 5 år.

Det har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen givet tilladelse til, oplyser Morsø Sparekasse.

- Kategoriseringen af tilbagesøgningskravet må efter Morsø Sparekasses opfattelse anses som en fundamental fejl og vil blive behandlet som sådan i halvårsrapporten pr. 30. juni 2010 og årsrapporten for 2010. Dette betyder, at egenkapitalen i Morsø Sparekasse reduceres med tilbagesøgningskravet efter skat, skriver Morsø Sparekasse.

Sparekassen oplyser endvidere, at solvensen ikke vil ændre sig. Beløbet på 72 mio kr., som sparekassen skal betale tilbage til fonden, forventes dog ikke at blive højere.

- Såfremt revision af opgørelsen herunder vurderingen af de regnskabsmæssige principper for opgørelsen af frie reserver indebærer, at tilbagesøgningskravet ændres, vil beløbet blive korrigeret. Beløbet forventes ikke at kunne blive højere, meddeler Sparekassen.

RB-Børsen