Morsø Bank og Morsø Sparekasse i giftetanker

De to trængte banker på Mors, Morsø Bank og Morsø Sparekasse, overvejer en fusion, oplyser de i en fondsbørsmeddelelse. (Opdateret kl. 9.14).

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hidtil har de to pengeinstitutter fungeret som selvstændige, selv om realiteten er, at der er tætte relationer mellem de to banker. Morsø Sparekasse, der er klart større end Morsø Bank, ejer nemlig 34 pct. af Morsø Bank, mens Morsø Sparekasses Fond har en kontrollerende aktiepost i Morsø Sparekasse, og der ud over ejer 20 pct. af Morsø Bank, og derfor sammenlagt kontrollerer over halvdelen af Morsø Bank.

Læs også: Hver fjerde bank er lukket

Særligt Morsø Bank har været ganske presset under finanskrisen, blandt andet fordi banken overtog sparekassen Spar Mors, der senere viste sig at have bedrevet langt dårligere bankhåndværk end nogen havde forestillet sig. Det har givet Morsø Bank langt større tab end forventet, samtidig med at både Morsø Bank og Morsø Sparekasse i stor stil har udlån til landmænd, hvoraf mange for tiden har det svært.

"Det er jo ingen hemmelighed, at vi begge har haft udfordringer at tumle med i de senere år. Vi er nok heller ikke helt færdige med eftervirkningerne. Men nu er tiden inde til igen at se fremad. Torben (Sørensen, adm. dir. for Morsø Bank, red.) og jeg er meget fortrøstningsfulde. Vi ser frem til et godt og tillidsfuldt samarbejde og til sammen at arbejde for en fortsat udvikling af den fælles virksomhed," siger Morsø Sparekasses direktør, Peter Christensen, i en kommentar.

Lillesøster og storebror 

I første halvår havde Morsø Bank nettorente- og gebyrindtægter på 90,3 mio. kr., men nedskrivninger på udlån på 43,7 mio. kr. betød, att resultatet før skat endte på minus 8,4 mio. kr. Noget bedre gik det for Morsø Sparekasse, der havde nettorente- og gebyrindtægter på 126,3 mio. kr., nedskrivninger på 65,2 mio. k.r og et resultat før skat på 16,5 mio. kr.

De to banker har udlån på henholdsvis 3,4 og 6,1 milliarder kr., og vil altså tilsammen få et udlån på 9,5 milliarder kr. Til sammenligning har eksempelvis Ringkjøbing Landbobank et udlån på 13 milliarder kr.

Selv om Morsø Bank altså klart er lillesøster i forholdet, så er det også banken der har børsnoteringen. Morsø Sparekasse er ganske vist omdannet fra en sparekasse til et aktieselskab, men aktierne kan kun handles på markedspladsen Dansk OTC i Horsens, og er ikke just karakteriseret ved høj likviditet i aktien. 

I sidste måned blev Morsø Sparekasse også belastet af en sag om lidt for tætte relationer til hovedejeren, Morsø Sparekasses Fond. Ifølge Erhvervs- og Selskabsstyrlesen har fonden udberettiget udloddet ikke mindre end 72 mio. kr. til sparekassen i 2007 og 2008, og de penge skal retur til fonden. Sparekassen har dog fået lov til at konvertere det skyldige beløb til et stående ansvarligt lån.