»Mor og jeg er blevet afklapset af den danske dommerstand«

Tobaksenken Tineke Færch og hendes søn, Erik Stener Færch, står begge som tabere i nylige retssager. »Ingen af os kan opnå retfærdighed i Danmark, for vi har lagt os ud med danske advokater og dommere,« hævder Erik Stener Færch.

Tineke Færch. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hun er enke, hun er 83 år, hun er yndig som en filmstjerne, men det er den brændende indignation, der først og fremmest tegner Tineke Færchs personlighed. Indignationen over, at hendes egen datter efter Tineke Færchs opfattelse har konspireret med familiens fælles rådgivere og snydt sin mor for over 270 mio. kr.

»Jeg fik at vide, at min lille pige var i stor fare for at blive knust af en stor skattegæld, hvis jeg ikke gjorde, som de sagde. Som mor må man jo redde sit barn,« har Tineke Færch igen og igen forklaret i retten om baggrunden for, at hun i 2006 solgte en stor aktiepost i Færch Holding til datteren Merethe Færch.

Værdien af aktieposten blev kort efter handlen mellem mor og datter femdoblet, hvorfor Tineke Færch føler sig snydt og kræver en kæmpe erstatning af datteren.

Tineke Færch har gentagne gange under adskillige retsmøder berettet om sammenkomster, hvor familiemedlemmer og rådgivere, herunder hendes svigersøn, var til stede, og hvor mødedeltagerne overbeviste den dengang 76-årige enke om, at hun hurtigst muligt skulle overdrage aktierne til Merethe Færch. Ellers ville datterens økonomi blive knust.

Den smukke, spinkle kvindes stemme med svag hollandsk accent er overraskende mørk og kraftig. Tineke Færchs øjne lyner af vrede, når hun optræder i retssalen, og hun udstråler stærk indignation over at være blevet taget ved næsen og stor vilje til at få sin ret.

Tineke Færch har forklaret i retten, at det første gang blev nævnt, at hun skulle sælge sine aktier til datteren Merethe Færch, da datteren og hendes kæreste Lance Henningsen sammen med en af familiens advokater besøgte Tineke Færch i hjemmet i Vedbæk. Tineke Færch har også fortalt, at svigersønnen og en af familieadvokaterne på et møde 12. juni samme år sagde til hende, at det var hendes pligt som mor at overdrage aktierne til Merethe Færch.

Tineke Færchs problem er, at de personer, som efter hendes hukommelse var til stede, enten ikke huskede møderne eller ikke huskede ordvekslingerne. Så efter dommernes opfattelse står Tineke Færch alene med sin version af begivenhederne.

Retten tilsidesatte derfor Tineke Færchs forklaring om, hvordan hun blev presset til at sælge den store aktiepost til datteren. Retten skriver direkte i domsskriftet, at den ikke tillægger det nogen betydning, at svigersønnen Lance Henningsen muligvis har udtalt, at det ville koste Merethe Færch 65 mio. kr. og tvinge hende fra hus og hjem, hvis hun frem for at købe aktierne af moren i 2006 skulle arve dem ved Tineke Færchs død.

Tineke Færch har de forløbne syv år kæmpet en stædig kamp for at få ret. Først klagede hun til Advokatnævnet over sine og datterens fælles advokater, som hun anklagede for dobbeltrolle og dårlig advokatskik, men nævnet afviste hendes anklager.

Efterfølgende klagede hun til Advokatrådet og fik samme tur – der var ikke noget at klandre advokaterne for, vurderede rådet.

Så anlagde hun erstatningssag mod advokaterne med krav om næsten 30 mio. kr., men tabte først i byretten i København og siden i Østre Landsret.

Endelig stævnede hun datteren Merethe Færch med krav tilbagebetaling af 273 mio. kr., som i dag svarer til værdien af de aktier, som Tineke Færch i 2006 solgte til hende. Aktiesalget til datteren skete før, Færch Holding solgte ud til tobaksgiganten British American Tobacco. Med handlen steg værdien af Merethe Færchs nyindkøbte aktiepost til det femdobbelte, og hun blev med et slag styrtende rig.

I sidste uge tabte Tineke Færch så endnu engang, da byretten i Helsingør forkastede alle hendes anklager mod datteren og afviste Tineke Færchs konspirationsteori om, at Merethe Færch og familiens rådgivere havde rottet sig sammen for at franarre den gamle mor en formue.

Retten vurderede helt i modsætning til Tineke Færchs opfattelse den store aktiehandel mellem mor og datter som et led i et helt sædvanligt generationsskifte, hvor alle parter er interesseret i at spare skat.

Tineke Færchs kampgejst er imidlertid næppe slukket. Hendes advokat Tyge Trier signalerede i mandags, at »det trækker op til, at dommen må ankes i landsretten«, som han udtrykte det.

»Byrettens dom er overraskende og synes desværre at være behæftet med en del fejl. Tineke Færch og jeg vurderer fortsat, at hun har en retfærdig og stærk sag,« sagde Tyge Trier.

Tineke Færch har ikke givet officielle interviews under det lange forløb, men Berlingskes uformelle samtaler med hende i forbindelse med de mange retssager efterlader ingen tvivl om, at hun føler sig voldsomt forurettet, at hendes retfærdighedssans er overtrådt, og at hun føler sig som offer for en konspiration mellem den yngre generation (datteren og svigersønnen) og familiens rådgivere.

Tyge Trier har oplyst, at han og Tineke Færch inden Bededagsferien beslutter, om sagen skal ankes. Men spørgsmålet er, om den 83-årige enke nogensinde får ret, selv om hun måske har ret.

Det mener hendes søn Erik Stener Færch ikke. I hvert fald ikke ved en dansk domstol.

Tineke Færchs søn har ligesom sin mor for nylig tabt en retssag – først i byretten i Viborg og siden i Vestre Landsret. Erik Stener Færch blev sammen med to tidligere forretningspartnere dømt til at betale en forhenværende rådgiver en halv mio. kr. til trods for, at både Erik Stener Færch og hans partnere fremførte, at aftalen var, at rådgiveren skulle arbejde efter devisen no-cure-no-pay.

Sagen drejer sig om, at rådgiveren skulle bistå de tre forretningspartnere med at skaffe investorer til de tres kriseramte selskab. Dette mislykkedes, rådgiveren fandt ingen investorer, og ifølge aftalen, som Erik Færch og hans to partnere opfatter den, blev der derfor ingen penge til rådgiveren.

Erik Stener Færch og hans to tidligere partner forklarede alle i retten, at aftalen var no-cure-no-pay, men det blev bestridt af rådgiveren. Både i byretten i Viborg og i Vestre Landsret valgte dommerne at tro på rådgiverens forklaring. De henviste bla. til, at en aftale om no-cure-no-pay er usædvanlig i Danmark.

Erik Stener Færch føler sig ligesom som sin mor Tineke Færch uretfærdigt behandlet:

»Min mor og jeg er begge inden for tre måneder blevet afklapset af den danske dommerstand. Jeg tror, det handler om, at mor og jeg har tævet løs på advokatstanden, som vi opfatter som uhæderlig,« siger Erik Stener Færch.

»Vi kan ikke opnå retfærdighed i Danmark. Jeg har fået afslag på at få min sag i Højesteret, så jeg går nu hele vejen til Menneskerettighedsdomstolen. Det er den samme historie med mor. Der er ingen af os, der nogensinde får retfærdighed i Danmark. Aldrig. Det eneste sted vi kan få det er ved at komme ud af Danmark, hvor der sidder nogle andre mennesker, der objektivt kigger på, hvad der foregår. Det er der ingen, der gør i Danmark,« hævder Erik Stener Færch.