Moody's løfter synet på den danske banksektor

Kreditvurderingsinstituttet Moody's ser nu ikke længere negativt på udsigterne for de danske banker, og forventer at sektorens udlånstab har bundet ud.

Moody's lægger finanskrisen bag sig på de danske bankers vegne og hæver de generelle udsigter for sektoren til 'stabil' fra 'negativ'. Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske banker når en milepæl i deres genrejsning efter finanskrisen onsdag, idet Moody's nu ser udsigterne for sektoren som 'stabil' i stedet for 'negativ'.

Baggrunden er forbedrede konjunkturer i dansk økonomi og en forventning om, at bankernes nedskrivninger er kommet under kontrol.
Sektorens indtjening muligheder er dog fortsat svage, vurderer Moody's.

Kreditvurderingsinstituttet lægger desuden vægt på de nye realkredit-regler, som Folketinget gennemførte i marts, og som reducerer refinansierings-investorernes risiko ved de danske realkreditobligationer. Moody's har tidligere været meget bekymret netop på dette punkt og beskrevet det som »en markant risiko for det danske finansielle system.«

Selvom sektoren altså generelt har det bedre, understreger Moody's, at vurderingen dækker over store forskel internt i sektoren.

»Selvom vi ser en stabilisering af udsigterne for systemet under ét, er der stor forskel på præstationerne blandt bankerne, og de små banker sakker generelt bagud i forhold til de større konkurrencer hvad angår den generelle præstation,« siger Kim Bergøe, senior credit officer hos Moody's.

Han understreger, at denne todeling af sektoren ikke forventes at ændre sig i de kommende år.

Håret i suppen er helt klart de begræsende indtjeningsmuligheder, vurderer Moody's og spejler dermed den melding, der er kommet fra bankerne selv i forbindelse med den netop overståede regnskabssæson.

»Vi ser fortsat forsigtigt på udsigterne for sektorens indtjening. Lav låneefterspørgsel kombineret med bankernes forbedrede udlånskapacitet, fører til pres på marginerne i de segmenter med den højeste kreditkvalitet. Der udover har den styrkede kapitalisering, bedre adgang til finansiering for de fleste banker og et generelt mere positivt syn på økonomien øget bankernes appetit på vækst og skabt pres på marginerne i også i segmenterne med lavere kredit-kvalitet,« siger Kim Bergøe.

Hvorvidt de sløje indtjeningsmuligheder kan opvejes af yderligere omskostningsreducering afhænger af kundeadfærd, graden af selvbetjening og muligheden for at automatiserede flere kunderelaterede processer, vurderer kreditvurderingsinstituttet.

Det forbedrede outlook for sektoren generelt kan føde positive forhåbninger i bankerne, hvor den individuelle kreditvurdering er afgørende for den pris, institutterne selv betaler for at låne penge på de internationale kapitalmarkeder.

Ifølge en tidligere vurdering kan Danske Bank spare en halv milliard kroner, hvis Moody's  bankens vurdering hæves med to karakterer - et ikke usandsynligt scenarium, idet Moodys ser 'positivt' på banken udsigter.

Både Sydbank og Jyske Bank døjer derimod med 'negative' udsigter for deres kreditvurdering, men dagens melding kan måske skabe håb om en stabilisering.

Sidst i april hævede det andet toneangivende kreditvurderingsinstitut, Standard & Poor's ratingen af Danske Bank.