Moody's genovervejer nedgradering af danske banker

Kreditvurderingsinstitutttet vil undersøge, hvilken effekt Bankpakke 4 får for bankernes kreditværdighed (Senest opdateret 13.09).

Foto: MIKE SEGAR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kreditvurdeirngsinstituttet Moody's har flere gange været ude efter de danske banker siden krakket i Amagerbanken, hvor Bankpakke 3 for første gang blevet taget i anvendelse.

Det har kostet en stribe danske banker et hak i rating-tuden, og gjort det dyrere, sværere - og for nogle institutter helt umuligt  - at hente kapital på de internationale kapitalmarkeder.

Et af formålene med Bankpakke 4 er netop at forbedre de danske bankers finansieringsmuligheder, og det vil Moody's nu overveje.

"Moody's vurderer detaljerne i den politiske aftale om en ny dansk bankpakke med henblik på eventuelle kredit-mæssige effekter," siger en Moody's-ansat til Bloomberg. Kilden ønsker ikke at få sit navn frem.

Kreditvurderingen fra Moody's og de to øvrige toneangivende kreditvurderingsbureauer Standard & Poor's (S&P) er afgørende, for banker, der ønsker at sælge obligationer på de internationale finansmarkeder. Jo bedre rating, jo lettere og billigere adgang til funding.

S&P pointerer over for Berlingske Business, at politikernes signal er modtaget, men at de nye meldinger ingen umiddelbare konsekvenser har for de danske finansinstitutter, som S&P vurderer.
Det drejer sig om Nykredit-koncernen, Danske Bank og Jyske Bank.

Et af elementerne i Bankpakke 4 er nedsættelsen af et udvalg, der skal fastlægge kriterierne for systemisk vigtige banker. Et element, som ifølge økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) hænger direkte sammen med behovet for en bedre kreditrating til de største banker.

En decideret udnævnelse som systemisk vigtig, har dog ingen betydning for S&P, fastslår chefanalytiker i kreditvurderingsinstitutttet, Per Törnqvist:

"Alle de banker, som vi rater, anser vi som systemisk vigtige i forvejen. Derfor er det ikke noget, der ændrer vores kreditvurdering af bankerne lige nu," siger han.

INFOshop: Her er bankerne værd at kaste penge efter