Moody's advarer mod Nykredit

Både Nykredit og Nykredit Bank risikerer at få et hak i kreditværdigheden hos det store kreditvurderingsinstitut Moody's. Det er blandt Konkurrencerådets nej til at hæve bidragssatserne, der rammer Nykredit.

Nykredits koncernchef Peter Engberg Jensen må notere sig, at der bliver sået tvivl om finanskoncernens indtjeningsevne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks største realkreditinstitut Nykredit risikerer at få nedjusteret sin kreditværdighed hos ratingselskabet Moodys, der har placeret såvel Nykredit Realkredit som Nykredit Bank på observationslisten, hvor næste trin kan blive en nedjustering af kreditkaraktererne.

Konsekvensen af en nedjustering vil ramme Nykredit i form af højere renter, når koncernen låner penge på de internationale finansmarkeder.

Moody's er i stigende grad bekymret for Nykredit Realkredits mulighed for at sikre en tilfredsstillende indtjening efter at have registreret en forværring i kvaliteten af værdierne i Nykredit. Ifølge Moody's halter indtjeningen hos Nykredit Realkredit efter konkurrenterne i Norden, ligesom ratingbureauet har bemærket, at de danske konkurrencemyndigheder har forbudt Nykredit at hæve bidragssatserne.

Nykredit forsøgte sidste år at hæve bidragssatserne, selv om konkurrencemyndighederne i forbindelse med Nykredits opkøb af Totalkredit for nogle år siden netop udtrykkeligt havde forbudt Nykredit at hæve bidragssatsen, der er det særskilte omkostningsgebyr, boligejere betaler på deres boliglån.

Nykredit mente, at konkurrencemyndighedernes forbud mod at hæve bidraget var udløbet, men den vurdering er konkurrencemyndighederne ikke enige i, og derfor har de blokeret Nykredits forsøg på at styrke indtjeningen på den måde.

Mængden af dårlige lån er også stigende hos Nykredit, idet antallet ifølge Moody's er steget fra 0,8 procent i 2008 til 1,3 procent i 2010. Alt sammen summet sammen giver det potentielle pres på Nykredits indtjening og de fortsatte prisfald på store dele af det danske boligmarked et nedadgående tryk på Nykredits kreditværdighed, mener Moody's.

Nykredit Bank er også i søgelyset hos Moody's, der varsler en mulig nedgradering med flere punkter udløst af en svækket finansiel styrke.

Moody's har seneste i forbindelse med Amagerbankens krak revurderet kreditværdigheden i den danske finanssektor, der i samlet flok bliver ramt af investorer og bankkunders tab på Amagerbanken. De danske myndigheder har valgt at gå enegang i Europa, hvor Amagerbanken i nyere tid er det eneste eksempel på, at investorer og kunder har lidt tab, og det har vakt stor negativ opmærksomhed på det internationale finansmarked.

De danske banker har under boomårene frem til finanskrisen i 2008 opbygget en gigantisk udlånsforretning baseret på kapital lånt på de internationale finansmarkeder. Derfor er bankerne afhængige af, at de kan få refinansieret lånene i takt med, at de udløber, og det er blevet både sværere og dyrere efter den omfattende bankkrise i Danmark.