Montana-reolen leverer kun beskedent overskud

Ledelsen i virksomheden bag den kendte Motana-reol stempler eget regnskab »utilfredsstillende«. Den fynske møbelproducent må kigge langt efter tidligere tiders overbevisende overskudsmargin.

Den hæderkonede designvirksomhed Montana Møbler A/S hører hjemme i det sydfynske, nærmere betegnet Haarby. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sonny Munk Carlsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kniber med at leve op til tidligere tiders pæne overskudsmargin i Montana Møbler A/S, der står bag den kendte reolklods af samme navn.

Virksomheden har netop offentliggjort sit 2014/15-regnskab, der dækker et finansielt år, som løber fra juli til udgangen af juni 2015, og det viser, at overskuddet er sablet ned til en meget beskeden størrelse. Ud af en bruttofortjeneste på 99 millioner kroner drysser der kun 2,85 millioner kroner ned på bundlinjeposteringen i regnskabet.

Det bliver omregnet til en afkastningsgrad på 3,2 procent, hvilket er lidt lavere end sidste års tal, der var 3,7. Kigger man et par år tilbage i tallene, viser der sig dog nogle helt andre størrelser, når det kommer til afkastningsgraden. I 2012/13 præsterede Montana Møbler A/S fine 10,9 procent her. Og det ud fra en bruttofortjeneste, der kun var ti procent højere end den i det nye regnskab.

Udviklingen får da også ledelsen til at stemple regnskabet som »utilfredsstillende«. I sin regnskabsberetning skriver ledelsen, som direktør Joakim Lassen står i spidsen for, at resultatet ikke lever op til forventningerne. Den påpeger dog, at nogle af årsagerne skal findes i en valutaeffekt. Fald i kursen for norske kroner har kunnet mærkes.

Derudover noterer ledelsen sig, at der har været omkostninger i forbindelse med gennemførte ændringer i ledelsen. Punktet er ikke udspecificeret i beretningen, men det kan hænge sammen med, at Montana i begyndelsen af året valgte at skifte ud i chefstolen. Ud røg Gitte Reymann, der havde styret biksen siden 2012, ind kom Joakim Lassen, der er søn af stifteren Peter J. Lassen.

Joakim Lassen havde i flere år stået i spidsen for den kreative ledelse i Montana, men fra marts 2015 har han altså også sat kursen driftsmæssigt.

Det dugfriske regnskab viser dog, at han endnu ikke har fået tøjlet den ildevarslende udvikling, der satte ind under den tidligere direktør. Virksomheden er dog lang fra at være i knibe. De likvide beholdninger bliver i regnskabet sat til at være på over 30 millioner kroner, mens egenkapitalen ligger på 87 millioner kroner. ledelsen noterer sig da også, at den anser den samlede økonomiske situation for »tilfredsstillende«.

Udover at være ankersted for den kendte Montana-reol, gør den sydfynske virksomhed sig også i en række andre, arkitekttegnede designklenodier. Virksomheden har i omegnen af 150 medarbejdere.