Monopol koster elkunder millioner

Private elkunder er tvunget til at betale opskruede priser til selskaber, som har monopol på leveringen af el. Svag regulering skal granskes.

Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne betaler nogle af de højeste elpriser i verden, og det skyldes langt fra kun danske ambitioner om grøn energi og deraf høje afgifter.

En eksklusiv klub af elselskaber sidder nemlig på en lukrativ forretning, som danske elkunder er tvunget til at betale til. En forretning så lukrativ, at Klima- og Energiministeriet i forbindelse med det seneste energiforlig slog fast, at området skal granskes - og man regner med, at forbrugerne kan spare i omegnen af 300 millioner kroner.

Privatkunders elregning består af en perlerække af afgifter og andre udgifter ud over prisen på den el, man suger ud af stikkontakten. Faktisk udgør selve prisen for strømmen kun mellem en fjerdedel og en sjettedel af en gennemsnitlig, privat elregning.

To af de tunge poster på elregningen hedder distribution og abonnement. Samlet løber de to poster op i et millionbeløb til elnetselskaberne, som kunderne betaler. Og selv om beløbene er regulerede af Energitilsynet, så burde de være væsentligt mindre, mener ekstern lektor Anders Larsen fra RUC, der til daglig forsker i energisektoren.

Også Forbrugerrådet ser frem til en gennemgang af elsektorens regulering, som, man mener, er for svag.

»Elsektoren er fortsat delvist en monopoliseret sektor, og i hvert fald netselskaberne kan være helt sikre på at have faste kunder. Hvis den lave risiko og den bløde regulering ikke er medregnet, når der sættes rammer, udgør det et problem for forbrugerne, og derfor ser vi frem til en gennemgang af sektoren,« siger Martin Salamon, chefkonsulent i Forbrugerrådet.

De to største elselskaber, DONG Energy og SEAS NVE, tjener således trecifrede millionbeløb årligt på deres netselskaber, der også viser flotte overskudsgrader til trods for den statslige regulering.

Elselskabernes brancheorganisation, Dansk Energi, mener dog på ingen måde, at det er for lukrativt at drive netselskab i Danmark.