Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Der løber stadig fjernvarmerør gennem den mongolske undergrund, som stammer helt tilbage fra sovjettiden. Rørsystemet er forældet, og en sparsom infrastruktur forhindrer varmen i at nå rundt i Mongoliet, der ligger klemt inde mellem Kina og Rusland.
Det mærker befolkningen på godt tre millioner mennesker, når temperaturen vinter efter vinter når ned under 40 minusgrader. Nomadernes teltdug fryser til is, og fjernvarmenettet i storbyerne kan ikke følge med, når der skrues op for radiatorerne.
Derfor vil Mongoliets regering i stor stil hente danske fjernvarmeløsninger til landet. Mongoliets viceenergiminister, Dorjpurev Dulamsuren, besøgte forleden Danmark sammen med en delegation fra landets energiministerium for at se nærmere på danske energiløsninger, der kan implementeres i den forældede energisektor.
Mongoliet har faktisk allerede et solidt samarbejde med flere danske fjernvarmevirksomheder, som de seneste 20 år har hjulpet mongolerne med at udbedre og opbygge deres fjernvarmenet. Og viceenergiministeren kalder da også dansk energiteknologi »for noget af det mest effektive«.
Baggrunden for delegationsbesøget skal samtidig findes i den mongolske undergrund. Mellem 2001 og 2011 hev mine- industrien nemlig store mængder kul, guld og uran op af undergrunden. Landets BNP steg i de år i gennemsnit otte procent, mens den »kyssede« den gode side af 17 procent i 2011. Nu skal den hastigt voksende økonomi bruges på at udbedre landets energisektor, og interessen peger på Danmark.
Stor gensidig interesse
Den danske fjernvarmesektor glæder sig over den mongolske interesse fra regeringsniveau og melder om en stor gensidig interesse. Hos ABB, der leverer pakkeløsninger til fjernvarme til alverdens lande, fortæller salgsdirektør Martin Petersen, hvordan firmaet i samarbejde med danske underleverandører skal igennem to projekter i Mongoliet til en samlet værdi af godt 150 millioner kroner.
Han forudser desuden endnu mere anlægsarbejde i landets hovedstad Ulaan-baatar, der ifølge ham er langtfra færdig med at opgradere og udbygge sit fjernvarmenet. Og selv om anlægsarbejdet kommer til at finde sted i Mongoliet, vil fjernvarmeprojekterne smitte af på den danske økonomi.
»Tro det eller ej, men meget af det, der bliver produceret til fjernvarmeindustrien, for eksempel pumper, bliver faktisk produceret i Danmark,« siger Martin Petersen, der mener, det vil skabe vækst og nye arbejdspladser i Danmark, hvis aftalerne med Mongoliet falder på plads.
En af de danske underleverandører hos ABB er Kamstrup, der har specialiseret sig i energimålere. Virksomheden har i forvejen godt fat i den mongolske energisektor og glæder sig over landets voksende økonomi, der kan medføre endnu flere aftaler.
»Nu er Mongoliet ikke et vanvittigt stort marked for os, men vi vil være der, hvor vi kan vokse. Det er ikke store millionbeløb, vi kan hente hjem, men vi kan vokse pænt i Mongoliet,« fortæller divisionsdirektør i Kamstrup, Knud Bonde.
Vestas ser stort vindpotentiale i Mongoliet
En anden branche, der har mulighed for at hente vækst i Mongoliet, er vindindustrien.
Dorjpurev Dulamsuren fortæller, at man mødtes med Vestas under delegationens danske besøg. Sidste år lukkede Vestas godt nok sin vindturbinefabrik i Hohhot i Indre Mongoliet, der som kinesisk region støder op til selve Mongoliet. Efterspørgslen var simpelthen for lav. Men nu er Vestas åben for at vende tilbage til regionen og etablere vindmølleparker i Mongoliet.
I takt med landets voksende økonomi og ambitiøse klimaplan for 2020 om at lade vedvarende energi dække en fjerdedel af mongolernes energiforbrug viser de stor interesse for Mongoliet.
Vestas kalder Mongoliet for »meget interessant«, oplyser Michael Zarin, leder af virksomhedens afdeling for ekstern kommunikation. Han fortæller, at der ligger et stort potentiale i at etablere vindmølleparker i Mongoliet. Landets vidtrækkende højsletter egner sig simpelthen perfekt til vindmøller.
»Selvfølgelig er Vestas interesseret i at introducere forskellige energiløsninger, men vi kan ikke bare diskutere alle mulige løsninger. Vi skal i stedet undersøge, hvor vi kan etablere vindmølleparker,« siger Dorjpurev Dulamsuren.
Mongoliets energiministerium lægger desuden stor vægt på, at de fremtidige vindmølleparker skal producere så store mængder energi, at man i fremtiden kan eksportere energi til omkringliggende lande.
»Mongoliet skal være det land, der producerer og eksporterer den billigste energi. Det skal ske i takt med, at danske og udenlandske energiløsninger bliver adopteret i Mongoliet,« siger viceenergiministeren.