Momondo flytter i historisk postkasse

Kvadratmeterprisen er måske høj, men Momondos direktør mener, der er gode argumente­r for, at rejsesøgemaskine-virksomheden fremover skal høre hjemme i en kendt postbygning på Købmagergade i Københavns centrum.

Adm. direktør Pia Vemmelund i Momondos nuværende lokaler på Amagertorv i København. Virksomheden har brug for mere plads til flere ansatte og flytter derfor nogle hundrede meter nordpå til Købmagergade. Foto: Christian Liliendahl Fold sammen
Læs mere

Der er rift om de kvikkeste IT-hoveder. Det mærker mange teknologibaserede virksomheder i disse år, og derfor skal de som arbejdsgivere også have noget at lokke med. Det kan være jobbet i sig selv, det kan være aflønningen, men det kan også være noget helt andet; nemlig de fysiske rammer.

Den dansk udviklede rejsesøgemaskine Momondo har bestemt sig for at flytte fra sine nuværende lokaler på Amagertorv på Strøget i København til større omgivelser et par hundrede meter nordpå. Nærmere betegnet i postvæsenets tidligere hus på Købmagergade .

Og i forbindelse med valget af den kommende beliggenhed har netop hensynet til nuværende og kommende medarbejdere været helt centralt, fortæller Momondos administrerende direktør, Pia Vemmelund. Det til trods for, at der selvsagt er betydeligt højere kvadratmeterpriser i København K i forhold til andre steder.

»Vi er en international virksomhed med mange ansatte fra udlandet, og det betyder meget for os at ligge i hjertet af København. Det er blandt andet, fordi det er et af salgsargumenterne over for vores mange unge, udenlandske medarbejdere. Jeg tror ikke, de ville føle det lige så attraktivt, hvis vi lå uden for København,« siger hun og tilføjer:

»Det handler om ting, der er karakteristiske for København. Kulturen, det grønne miljø, og at man for eksempel kan cykle på arbejde. Og så handler det selvfølgelig også om jobbet.«

Billedgalleri:

Medarbejderstaben svulmer

Det er særdeles vigtigt for Momondo at være en attraktiv arbejdsplads, og det af gode årsager.

Virksomheden blev oprindeligt etableret af erhvervsmanden Thorvald Stigsen i 2006, men i 2011 solgt til en britisk rejsekoncern. Efterfølgende er Momondo-konceptet blevet udviklet på produkt- og markedssiden.

Virksomheden har således i dag hjemmesider i 30 lande og står derudover for den bagvedliggende IT-arkitektur på en stribe andre sites. Momondo er fortsat en vækstvirksomhed, og ejerne har store ambitioner for, hvordan den skal vokse internationalt.

Det betyder alt i alt, at Momondo-holdet siden overtagelsen er blevet ved med at vokse. Medarbejderstaben svulmer til stadighed. Det er også den grundlæggende årsag til, at den fremover skal have en ny adresse.

»Vi kan simpelthen ikke være i vores nuværende lokaler mere. Vi er nået et niveau, hvor vi næsten sidder på skødet af hinanden. Vi har allerede lavet tricket med at give folk mindre borde. Det er ikke holdbart, når vi ved, vi fortsat skal vokse,« siger Pia Vemmelund.

Valget er faldet på det gamle, kendte posthus i Købmagergade, fordi bygningen i hendes optik både minder om den, virksomheden i dag holder til i, og fordi den samtidig er noget mere.

»Bygningen kan give os fleksibilitet og effektive kvadratmeter, som kan være gode rammer om vores innovation. Men bygningen er også rigtig, fordi den har noget sjæl. Den er ikke bare en tom skal,« siger hun og tilføjer:

»Den er gammel, den har den historie. Den har både pompøse lokaler med seks-otte meter til loftet og det modsatte – mindre, fredede lokaler, der minder om det, vi kommer fra. Det er vigtigt. Vi har en kultur, der skal videreføres.«

Dermed er det ikke kun hensynet til kommende medarbejdere og IT-specialister, der er vigtigt. Det handler lige så meget om at videreføre en arbejdskultur, og det handler også om, hvor virksomheden fysisk er placeret i byen. Hvis Momondo valgte et andet kvarter i København eller en forstadskommune, ville det alt andet lige gå ud over medarbejdere bosiddende uden for København, og det har Momondo-direktøren ikke lyst til at gamble med.

Milliardmål

Virksomheden venter at have knap 150 ansatte ved årsskiftet. Bare siden august har den hyret 18 nye folk, hvoraf de ti er udenlandske.

Det voksende hold skal være med til at løfte virksomheden op til det mål, som ejerne har sat.

Det er blandt andet at nå en milliardomsætning målt i danske kroner. Adspurgt, så vil Pia Vemmelund endnu ikke sætte en præcis dato på, hvornår det kommer til at ske. Hun mener, at 2017 er et realistisk bud. Det hele afhænger dog af mange faktorer. Eksempelvis hvor mange kræfter der bliver lagt i markedsføring, men også i udefrakommende faktorer som eksempelvis oliepris.

Momondo er en klassisk tech-vækstvirksomhed, hvor vækst er vigtig og profit mindre essentiel – i hvert fald så længe der er ejere, der er klar til at fylde pengekassen op. Hvornår den dansk forankrede, men udenlandsk ejede virksomhed skal tjene penge på bundlinjen, afhænger ifølge Pia Vemmelund i høj grad af netop ejerne.

»Vi har lige brugt en masse penge på TV-reklame, og de skal selvsagt tjenes ind. Målet er at være profitable i år, men det er i princippet op til vores ejer at bestemme, hvor aggressive vi skal være,« siger Momondo-direktøren og tilføjer:

»De tænker heldigvis langsigtet. Det er vigtigere, at vi laver penge på langt sigt end lige i år. De presser os til at være ambitiøse.«