Mols-Liniens oprørere tættere på blokeringsgrænse

Hen over weekenden er tilslutningen til småaktionærernes kamp mod overtagelsen af Mols-Linien steget betragteligt. Oprørsgruppe forventer at nå de magiske ti procent af aktiekapitalen.

Thomas Tang er aktionær i Mols-Linien, og han vil ærgre sig, hvis der kommer en kapitalfond og snupper gevinsten, nu hvor Mols-Linien igen er begyndt at give overskud. Foto: Martin Dam Kristensen Fold sammen
Læs mere

Modstanden mod overtagelsen af Mols- Linien vokser. I forrige ude fremsatte kapitalfonden Polaris et bud på aktierne i Mols -Linien, og de har allerede sikret sig muligheden for at erhverve omkring 76 procent af aktierne. En uge senere begyndte modstanden mod overtagelsen dog, da en gruppe af små privataktionærer, der repræsenterede to til tre pct. af aktiekapitalen, meddelte, at man ville kæmpe mod Polaris’ overtagelse af Mols-Linien. Hen over weekenden er opbakningen til denne gruppe steget »betragteligt«, fortæller spydsspidesen i gruppen.

»Vi mener, det er meget realistisk at nå de ti procent. Vi har oplevet en overvældende interesse fra hr. og fru Danmark, som har aktier i Mols-Linien, og som ikke har lyst til at blive tvangsindløst. Vi vurderer klart, at vi har en rigtig god chance,« siger partner i Medium Invest, Thomas Tang, der af strategiske grunde ikke vil oplyse konkret, hvor meget af Mols-Liniens aktiekapital, der nu sætter sig imod overtagelsesforsøget.

For billigt solgt

Polaris har afgivet et tilbud om at erhverve alle aktierne i Mols-Linien til en pris på 34 kroner pr. aktie. Det er en præmie på knap 4,5 procent i forhold til lukkekursen dagen inden købsfremsættelsen, mens det er en præmie på 41,1 procent i forhold til lukkekursen seks måneder tidligere.

I skrivende stund handles aktierne dog tæt på kurs 40, efter at aktien i går steg 39 kroner svarende til 9,24 procent.

»Mols-Linien har været i krise siden finanskrisen, og de har arbejdet benhårdt på at forbedre driften. De er lige kommet i mål med det. Efter mange år med underskud er Mols-Linien begyndt at tjene penge igen – og de er begyndt at tjene rigtig mange penge igen,« siger Thomas Tang og henviser til, at bestyrelsen i sin vurdering af Polaris’ købstilbud har estimeret overskuddet i 2016 til 92 mio. kroner efter skat mod 21 mio. kroner i 2014.

»De er kommet i mål, og de er begyndt at tjene penge igen, og så vil vi være ærgerlige over, at der kommer en kapitalfond og snupper hele gevinsten.«

Buddet står fast

Kritikken fra Thomas Tang får dog ikke Polaris til at ryste på hånden. Ledende partner, Jan Johan Kühl, gør det over for Berlingske klart, at 34 kroner per aktie er og bliver prisen.

»Vores klare melding er, at prisen på 34 står fast. Vi har forhandlet den med alle de store aktionærer, og det er en pris, som vi synes er fair. Og derfor er det prisen, og vi kommer ikke til at ændre den,« siger Jan Johan Kühl, der også tager gårsdagens børsstigning i Mols-Linien mod knusende ro:

»Det er en meget, meget tynd aktie. Der skal meget få handler og små kronebeløb til at flytte kursen ganske voldsomt. Det er set før. I denne type aktie, er det i sidste ende, hvad virksomheden er værd, der tæller.«

Børshistorien er fyldt med overtagelsesforsøg og blokering af disse. En strategi fra den bydende parts side har tidligere været at gøre livet surt for mindretalsaktionærerne med for eksempel kapitaludvidelser eller tilbagholdelse af udbytte. Hvad Polaris eventuelt måtte gøre, hvis Thomas Tang og de andre oprørere blokerer for buddet, vil Jan Johan Kühl dog ikke spekulere i eller kommentere på.

Det er desuden også set, at en aktionær sætter sig på mere end ti procent af aktierne for at kunne tage en højere pris, så selskabet kan blive afnoteret. Den form for spekulation kan Thomas Tang ikke afvise i oprørerenes rækker:

»Alt på fondsbørsen er i princippet til salg, og der er helt sikkert et niveau, hvor hovedparten af vores medlemmer vil sælge. Så nej, det kan vi ikke. Det er noget, der betyder noget for mange, men vi har også medlemmer, som vil sige nej uanset hvad,« siger han.