Mogensen & Kristiansen anmeldt

Inspireret af succesen med Jersild og Spin forsøger to af landets kendeste politiske kommentatorer sig nu med deres eget magasinprogram på TV2 News - Mogensen & Kristiansen. Hvad skal man mene om det?

De politiske kommentatorer har kronede dage, og nu skal de også have deres eget TV-program. Hos DR2 har Henrik Qvortrup og Lotte Hansen længe huseret under kyndigt opsyn hos Jens Olaf Jersild. Mogensen & Kristiansen vil selv, og det stiller store krav til værterne, der altid har været vant til en mikrofonholder over for sig. Nu skal de selv skabe programmet, og der findes næppe en sværere måde at lave TV på. Havde de to værter haft blot marginalt mindre selvtillid tror jeg, at de havde valgt en anden model.

TV2 News har ikke uanede ressourcer til at stable et magasinprogram på benene, for Mogensen & Kristiansen er et program, der i bedste fald vil få 10.000-15.000 seere. Omvendt må man formode, at det vil være en meget dedikeret målgruppe bestående af politikere, journalister, rådgivere og andre med særlig interesse for det ombejlede emne - politisk spin. Og mange indflydelsesrige mennesker vil derfor danne sig en mening om programmet. De to værter har indsigt i politik, men kan de også lave TV?

Det var tydeligt, at de to havde indøvet programmets start. Det skulle være slapstick, og de to tiltaler hinanden "Mogensen" og "Kristiansen", for at opnå den rette karlekammerstemning. Desværre svarer scenografien ikke helt til konceptet, for deres pulte ligner nemlig noget fra en discountudgave af den amerikanske valgkamp. Ret beset burde de sidde i et par dybe læderstole med en cigar i den ene hånd og en cognac i den anden. Så kunne de også slappe lidt mere af.

Scenografien ville dog være til at leve med, hvis ellers programmet kunne oplyse og underholde. Det kunne det efter min opfattelse ikke. Værst var det, da værterne skulle interviewe justistsminister Lene Espersen. En rigtig interviewer ville have afbrudt ministerens talestrøm, men de to værter kunne ikke blive enige om, hvem der skulle bryde ind. Og så var de sagesløse seere overladt til justitsministeriel tomgang. I resten af programmet fik vi endeløse diskussioner mellem de to værter, hvor fortænkte uenigheder om Anders Foghs valgstrategi fik frit løb. Diskussionerne savnede en holdbar ramme, og jeg kom til at tænke tilbage på, hvor meget gylle samtlige kommentatorer har fyldt os med om, hvornår valget skulle udskrives. Til sidst måtte jeg slukke for programmet - det var hverken til at høre eller se på.

Nu kan det være, at de to værter lige skal have chancen for at finde deres egne ben, og de næste programmer bliver bedre, men det tvivler jeg på. Programmet er nemlig bygget forkert op, og det er ærgerligt, for ingen er i tvivl om, at de to værter kan deres kram. Det har de jo vist som indkaldte eksperter ved mange lejligheder. Men i et misforstået forsøg på ikke at lægge sig for tæt på af Jersild og Spin har man fravalgt at lade en vært styre de to hanbavianer, der jo aldrig tidligere har prøvet selv at afvikle et TV-program.

Jersild og Spin fungerer på en helt anden måde. Først og fremmest har man i Jens Olaf Jersild en vært, der kan give bolden op, så vi får den rigtige diskussion fra start. Og så er det et hold, der supplerer hinanden - man er ganske enkelt i godt selskab.

Hvis TV2 News vil lave et program, der skal kunne tåle sammenligning med Jersild og Spin, vil jeg anbefale stationen, at man som minimum får en vært, der kan styre løjerne. Måske kunne en dygtig journalist som Poul Erik Skammelsen gøre jobbet. Derudover skulle man overveje at supplere Mogensen & Kristiansen med en kvinde. Det kunne være Mette Bock, Lisbeth Knudsen eller Helle Ib. De kunne skabe et modspil til Mogensen & Kristiansens højtflyvende analyser med lidt jordnær snusfornuft, og samtidig kunne det kvindelige modspil afmontere konkurrencen om, hvem der råber højest. Så kan det godt være, at programmet kommer til at ligne Jersild og Spin - men hvad - Clement Kjærsgaard var jo heller ikke for stor til at planke David Letterman.

Men lad os nu se. Jeg kan tage fejl. Måske opper de to værter sig og laver et program, der holder vand. Hvis det sker, giver jeg gerne en kasse kvajebajere.