Mølleselskab må nedskrive for en kvart milliard

De lave elpriser har fået SE Blue Renewables til at nedskrive en kvart milliard på sine vindmøller. Markedet er historisk svært, lyder det fra direktør, der dog ikke vil holde sig tilbage fra et godt opkøb.

Adm. direktør Rasmus Christensen er rede til at lade SE Blue Renewables købe op trods de lave priser på el. Foto: Sophia Juliane Lydolph Fold sammen
Læs mere

Da energiselskabet SE og pensionskassen PFA i sommeren 2013 købte samtlige DONG Energys danske landvindmøller og stiftede SE Blue Renewables, var der nogenlunde roligt på elprismarkedet. Og som strømproducent kunne man i Danmark sælge el til en ganske rimelig pris.

Sådan er det ikke længere.

Elpriserne i hele Norden har været i nærmest frit fald lige siden med store konsekvenser for hele energidanmark, og nu tager SE Blue Renewables konsekvensen. Selskabet, der er Danmarks næststørste ejer af landvindmøller, laver en ekstraordinær nedskrivning på 265 mio. kr. ud af en aktivmasse på 1,2 mia. kr.

»Det er et historisk vanskeligt marked. Og vi må konstatere, at med de elpriser, vi kigger ind i, så har vi været nødt til at lave en stor nedskrivning,« siger adm. direktør i SE Blue Renewables Rasmus Christensen,

»Det er kun forventninger til pris, der driver nedskrivningen, for vi producerer mere, og vores omkostninger er lavere. Men vi står med fødderne placeret i en virkelighed, hvor vi får 40 procent mindre for vores arbejde end for bare to år siden.«

Rasmus Christensen og SE Blue Renewables er langt fra alene på det vanskelige marked. Elprisfaldet har Europa over tvunget alle fra små vindmøllelaug til DONG Energy til at lave nedskrivninger på alt fra møller til kraftværker.

Skifergas presser prisen

En stor drivkraft bag det fortsættende fald i elpriserne er det amerikanske skifer-boom, hvor billig gas har presset kul ud af kraftværkerne med det resultat, at resten af verden er ved at drukne i kul.

»Grundlæggende handler det om, at energipriserne generelt er faldet. Kernen i elprisen er Co2- og kulpriserne, og specielt kullet er faldet meget. Der er for meget kul på markedet. Andet er der ikke at sige til det,« siger Jakob Vive Munk, der er elhandler hos energihandelsselskabet NEAS.

»For omkring et år siden vurderede vi, at vi havde nået noget, der lignede en bund. Men fordi olieprisen faldt så meget, så blev der plads til yderligere prisfald på kul, som igen har trukket elprisen med ned.«

Med de nuværende elpriser i Danmark står energiselskaberne i den situation, at det faktisk ikke er rentabelt at opføre nogen form produktion uden støtte. Ifølge Bloomberg havde solceller den laveste pris per megawatttime i Europa på 47 euro. Elprisen i 2015 i Danmark var på 22,9 euro.

»Jeg tror ikke, der er ret mange, der vil bygge gas- eller kulkraftværker. Det, man kan bygge, er de energiformer, der kan modtage støtte. Der er rigtigt mange, der har brændt sig på at bygge gaskraftværker,« siger Jakob Vive Munk.

SE Blue Renewables’ planer for nybyggerier er også ramt af elprisfaldet, og selskabet har de seneste to år måttet lægge en ellers storstilet vækstambition på køl grundet de svære markedsforhold. Tidligere havde man planer om at erstatte en del af sine 170-megawattmøller med nye 400-megawattmøller – nu skal færre møller erstattes.

»Det er dem, vi kan få musik og lønsomhed i. Det betyder ikke, at de andre planer er døde, men de ligger i skuffen, indtil vi ser nogle priser, hvor det giver mening at tage dem frem igen,« siger Rasmus Christensen.

SE Blue Renewables har i stedet måttet fokusere benhårdt på driften, der på trods af det vanskellige marked slutter marginalt over resultatet for 2014.

»Vi har fået hænderne godt om driften i et ellers vanskeligt marked. Vi har skåret vores omkostninger med 10 pct. Er det meget? Ja, når du gjorde det samme året før, så er det.«

Opkøb mulige

Trods modgangen i form af de meget lave elpriser, ser Rasmus Christensen alligevel muligheder i det grå marked,

»Det er et marked, hvor der er muligheder, hvis man har lidt tørt krudt i kælderen. Tanken om konsolidering har aldrig været mere relevant, og vi begynder også at fornemme bevægelse i markedet med flere og flere tilbud. Indtil videre må vi dog konstatere, at priserne ikke har været gode nok på det, som vi får tilbudt. Men det skal nok komme,« siger han.