Møllekollaps kan trække store landbrug ned

En økonomisk bombe sprang i aftes under en række af Danmarks største landbrugsbedrifter, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Foto: Bendt Christiansen
Den lange kamp for at redde vind- og solenergi-selskabet Scan Energy er definitivt opgivet. Ledelsen i Scan Energy ønskede at kæmpe videre, men selskabets bankforbindelse, HSH Nordbank, har afvist planerne om at rekonstruere og videreføre selskabet.

HSH Nordbank har i stedet forlangt et salg af Scan Energys mange vindmøller og solcelleanlæg i Tyskland, Polen og Spanien. Det meddelte Scan Energys bestyrelsesformand, Jens Bigum, i aftes på et aktionærmøde.Blandt selskabets omkring 140 aktionærer er en række af Danmarks største landbrugsbedrifter herunder flere meget store svineproducenter.

Nogle af disse bedrifter er nu truet på deres økonomiske eksistens som følge af Scan Energys kollaps.Frasalget af de mange vindmøller og solcelleanlæg skal ske under tidspres, og indtægter vil i første række dække bankernes tilgodehavende. Det er tvivlsomt, om der bliver noget til aktionærerne.

Det står dermed klart, at det kommende salg af Scan Energy i en række tilfælde vil kunne udradere værdier, som det har taget landmandsfamilier generationer at opbygge.