Møllefirma risikerer millionregning

Det børsnoterede energiselskab Green Wind Energy, der gennem de senere år har solgt investeringsprojekter til velhavende danskere risikerer en regning på op imod 100 mio. kr., da firmaets 100 procent ejede datterselskab, GW Energi, er på kant med reglerne i sit eget prospekt og derfor kan blive tvunget til at betale investorerne deres penge tilbage.

GWE solgte i 2007 to af sine store tyske vindmølleparker. Det gav et provenu på godt 200 mio. kr. Ifølge prospektet skal disse penge anvendes til at indkøbe nye projekter, men det er ikke sket, selv om der nu er gået knap to et halvt år siden salget. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der kan vente det underskudsgivende vindmølleselskab Green Wind Energy en klækkelig millionregning inden for den nærmeste fremtid. Green Winds datterselskab GW Energi (GWE) har nemlig i 2005 udbudt for 150 millioner kr. i obligationer til velhavende danskere med mod på at investere i vindmølleprojekter rundt omkring i Europa.

Siden har GWE dog solgt kraftigt ud af sine investeringsprojekter uden at være i stand til at finde nye egnede mølleparker, der kan give et tilstrækkeligt afkast.

Derfor er GWE i skrivende stund på kant med reglerne i sit eget prospekt, idet man gradvist har færre møller snurrende til at genere strøm og indtjening og nu er i akut fare for ikke at kunne servicere selskabets gæld. Og det er i strid med det prospekt, GWE udsendte i 2005 og fik danskere til at investere på baggrund af.

I værste fald kan det udløse en regning på op imod 100 millioner kroner til selskabet, fordi man dermed tvinges til at give sine investorer et indløsningstilbud.

»GWE har tilsyneladende frasolgt projekter uden at købe nye møller. Dermed har man ikke en løbende indtjening, der kan servicere gældsforpligtelserne i selskabet. Det er i strid med det oprindelige prospekt, og derfor er jeg af den opfattelse, at GWE har indløsningspligt over for sine investorer,« siger en advokat, der repræsenterer en af selskabets større investorer, der sidder på godt fem procent af obligationerne. Af hensyn til den videre sag ønsker han og klienten at være anonyme indtil videre.

Plages af stor gæld

Det var i slutningen af 2007, at GWE solgte to af sine store tyske vindmølleparker, hvilket gav virksomheden et provenu på godt 200 mio. kr. Ifølge reglerne i prospektet skal de penge anvendes til at indkøbe nye, færdige projekter, som kan generere strøm og afkast til investorerne. Det er bare aldrig sket, selv om der nu er gået knap to et halvt år siden salget.

I øjeblikket overvejer advokaten på vegne af sin klient en mulig retssag mod GWE - men alternativt kan man også forsøge at presse selskabet til at udbetale investorernes indskud, men det kræver 25 procent af stemmerne i selskabet.

Såfremt det lykkes investorerne at gennemtvinge et indløsningstilbud, kan det i værste fald koste GWE op imod 100 millioner kr. Penge som selskabet at dømme ud fra det seneste regnskab ikke har i kassen, da man i seneste halvårsregnskab fra perioden 1. juli til 31. december 2009 havde et underskud på 4,2 millioner kr., en likvid behold på 35 millioner kr. - men også en bankgæld på langt over 200 millioner kr.

Frygter ikke regning

Berlingske Business har i dag forsøgt at få en kommentar både fra formanden i GW Energi, advokat Henrik Møgelmose fra Kromann Reumert, samt selskabets direktør Poul Lind.

Det har dog ikke været muligt, men i en brevkorrespondance mellem en obligationsejer og GW Energi afviser virksomhedens advokat Jens Blomgren-Hansen, at GW Energi skulle være forpligtet til at tilbyde de mange investorer at indløse deres obligationer.

Ifølge ham har selskabet nemlig ikke forbrudt sig mod det oprindelige prospekt, og derfor er selskabet ifølge advokaten ikke forpligtet til at indløse obligationerne.