Mød robotterne i sommervarmen

En udstilling i Aalborg sætter fokus på, hvordan mennesker og robotter kan supplere hinanden.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For ottende år i træk inviterer Aalborg Universitet inden for i sit sommer-eksperimentarium i Utzon Center, hvor man denne gang kan lære om, hvad robotter kan og ikke kan. Formålet er at børn og voksne kan lege sig frem til viden om teknik og naturvidenskab.

Læs også: Poolhajen er en robot

"De mange robotter og aktiviteter, man kan prøve, viser på den ene side, hvordan robotter nogle gange udvikles til at kunne kopiere menneskelige evner, og på den anden side hvordan man kan udvide kroppens muligheder gennem teknologi. De to udgangspunkter skal de besøgende nok få en masse sjove oplevelser ud af," siger projektkoordinator Lene Klitgaard.

Læs også: Robotter dyster i sumo-brydning

Det såkaldte Universitairium slår dørene op den første lørdag i juli. I år er der blandt andet mulighed for at møde flere rigtige robotter. Blandt andet en baby-dinosaurus, som langsomt lærer nye bevægelser og reaktioner og derved udvikler sig hen over sommeren, samt den lille Robo Sapiens, der ligner forestillingen om en menneskerobot fra en science fiction-film.

Robo Sapiens kan udføre forskellige opgaver og reagere på folks bevægelser, men samtidig er den også et eksempel på, at robotters evner er afgrænset til enkeltstående områder i modsætning til filmverdenens meget avancerede menneskerobotter.

"Men mange af de teknologier, der anvendes til robotter, kan også bruges til at hjælpe handicappede mennesker eller til at udvide mulighederne for en rask menneskekrop. Vi vil for eksempel vise, hvordan et øje virker, så man også forstår teknikken i udstyr til nattesyn, og man kan samtidig se, hvordan en robot arbejder med billedgenkendelse," siger Lene Klitgaard.

Sidste år besøgte 25.000 Universitarium i Utzon Center på Aalborgs havnefront, og i år kan gæsterne også prøve både en Segway og en version udviklet af studerende, teste risikoen for høreskader fra mp3-afspilleren samt opleve et ganetastatur, som lammede i fremtiden vil kunne bruge til at en kørestol med ved hjælp af tungen.

Et cyklende skelet, en helt ny flysimulator og en sammenligning af stemmer og prutter er også på programmet i Universitarium, som har åbent alle ugens syv dage helt frem til slutningen af september.