Møbelklassikere hitter i Brugsen

Coop har relanceret en række kendte møbelklassikere, som tidligere blev produceret på brugsbevægelsens egne FDB-fabrikker.

Super Brugsen har relanceret en række gamle møbelklassikere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Husker du pindestolen? Køkkenstolen med seks pinde og en overligger som ryglæn, designet af Poul M. Volther og fast inventar i tusindvis af danske hjem fra midten af 50'erne?

Nu har Coop relanceret pindestolen - og en række andre møbelklassikere. Og lanceringen har indtil videre været en succes, skriver Jyllands-Posten.

I starten af 40'erne - dengang Coop hed FDB - begyndte brugsbevægelsen sin egen møbelproduktion på de såkaldte FDB-fabrikker. I løbet af årene var prominente designere som Børge Mogensen og Poul M. Volther ledere af FDBs tegnestue.

Filosofien var at lave gennemtænkt og enkelt design til helt almindelige danske hjem, og eksempelvis pindestolen blev solgt i 850.000 eksemplarer. Senere dalede salget dog betragteligt, og i starten af 80'erne besluttede FDB at indstille produktionen.

Gamle klassikere er tilbage

Men nu har Coop besluttet at genoplive i alt fem FDB-klassikere - fire slags stole og et bord i tre forskellige størrelser. Produktionen kommer denne gang til at ske ude af huset, hos Kvist Møbler i Sydjylland.

Borde og stole tegnet af Børge Mogensen, blev solgt i Super Brugsens butikker allerede fra sidste uge. Og salget er gået over forventningen, siger Helle Mikkelsen, der er chef for food og nonfood i kæden.

»Vi har solgt dobbelt så mange møbler den første uge, som vi havde forventet. Det er virkelig en positiv overraskelse,« siger hun til Jyllands-Posten.

Derfor er der i øjeblikket to måneders leveringstid på møblerne, som koster mellem 1.000 kroner for en pindestol og 6.500 kroner for det største køkkenbord. 

Dansk Detail: Konkurrence er ikke nyt

Møbellanceringerne bliver fulgt med rolig interesse hos Dansk Detail, som repræsenterer danske møbelproducenter.

»Coop forsøger med genbrug fra gamle FDB-dage at trække kunder ind og skabe trafik i butikkerne. Det er jo ikke noget nyt for møbelhandlerne med den konkurrence. Længe har man skulle konkurrere med Ikea og andre, der sælger møbler, som lugter af design,« siger Jens Birkeholm fra Dansk Erhverv til Jyllands-Posten.

Fremover håber Coop, at også nyere designermøbler kan blive en fast del af sortimentet.

»Der kommer flere klassiske møbler fra FDB-tiden, ligesom vi til næste år også vil lancere tegnet af en ung nutidig designer. Møblerne er en del af vores strategi. De er en del af vores historie og værdier,« siger Ole Kiel, der er kategorigruppechef i Coop Danmark.