Modstrøm leverer kunderne gratis el om natten

Som landets første tilbyder det lille elselskab Modstrøm sine privatkunder gratis el om natten. Storebror DONG vil ikke gå så langt. DONG introducerer lavere eltakster om natten i løbet af de næste par år.

Vindmøllevingerne snurrer også efter endt arbejdstid. Det skal forbrugerne vænnes til at udnytte, siger Mostrøms adm. direktør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Annelene Petersen/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I fremtiden vil varmepumper og elbiler, der ikke udleder drivhusgasser, køre på strøm fra vind, sol og vand. I el­branchen og blandt energi­planlæggere har man i årevis talt om, at man burde levere billig eller gratis el til kunderne om natten for at flytte elforbruget til perioder med lav belastning af elnettet.

Er strømmen er billig, vil det f.eks. blive en god idé at lade vaskemaskinen køre eller lade bilerne op om natten, hvis bilerne skal være klar til brug om morgenen. Selv om det varer en rum tid, før Danmark har mange elbiler, introducerer det lille støt voksende elselskab Modstrøm som landets første en ordning med at tilbyde gratis el om natten til alle private kunder.

Det sker både som en provokation for at gøre politikerne opmærksom på, at de bør omlægge energiafgifterne, så el generelt bliver billigere om natten, og for at kapre kunder fra konkurrenterne. Siden Modstrøm blev stiftet for små tre år siden, har selskabet fået 10.000 privatkunder og 12.000 erhvervskunder.

Grøn vindmøllestrøm

»Vi tilbyder nu vores kunder gratis strøm om natten mellem midnat og klokken seks om morgenen. Modstrøm vil gerne motivere kunderne til at flytte elforbrug fra om dagen til om natten, hvor der i langt højere grad er grøn strøm fra vindmøller i elnettet. De fleste vaskemaskiner og opvaskemaskiner har i dag timere, så de kan køre om natten. Desuden kan kunderne spare penge på at lade batterier op om natten,« siger administrerende direktør Roar Seeger.

Vil man have gratis strøm om natten, kræver det, at man køber en automatisk elaflæser hos Modstrøm til 1.500 kr. Det er et digitalt kamera, der er monteret på måleren. Kameraet tager et billede af tallene på måleren og sender dem videre til elselskabet. Selskabet kan dermed følge og afregne elforbruget elektronisk time for time. Jo mere forbrug, kunden kan flytte til om natten, desto flere penge sparer hun eller han.

Prisgaranti

»Når elselskaberne køber el på engrosmarkedet, svinger prisen time for time hele døgnet året rundt. Når Modstrøm køber el billig på markedet, får kunden den også billigt,« siger Roar Seeger. Og når el er dyrt, bliver kunden med det nye produkt, der har navnet »IdeEL«, beskyttet af en prisgaranti. Den sætter loft over den pris, kunden betaler, siger direktøren.

»På den måde får kunden både gratis strøm om natten og en garanti for, at prisen aldrig løber løbsk. Vi bilder os ikke ind, at vi kan revolutionere danskernes elforbrug med ét slag. Men elselskaberne har i årevis talt om, at de burde levere gratis strøm til kunderne om natten, og politisk er der også fokus på at bruge mere grøn strøm. Vi vil sende et signal til politikerne om, at det er fint nok, at de vil have et grønt Danmark. Men de bør regulere på afgifterne, så det generelt bliver billigere at bruge el om natten,« siger direktør Roar Seeger.

Inden for de næste par år lover landets største elselskab DONG Energy at tilbyde både private og erhvervskunder lavere takster på el i nattetimerne. Fra næste forår og 2010 ud skal 170 af DONGs elkunder i et forsøg med varme­pumper teste, hvordan man kan styre elforbruget, og hvor meget man kan flytte til f.eks. nattetimerne.