Modehuse kritiseres for sulteløn

Danmarks største modehuse baserer deres forretning på lønninger helt ned til 1,06 kroner i timen. Arbejderne protesterer, og modebosserne beskyldes for at svigte deres etiske ansvar.

Foto: STRDEL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lave lønninger i Asien resulterer i hårde angreb på toppen af den danske modebranche. Tøj af populære danske mærker som Jack & Jones, Vero Moda, Name It, Cottonfield og InWear bliver i Asien syet for lønninger helt ned til 1,06 kroner i timen, viser Berlingske Business’ research.

Trods omfattende protester over lønnen i Bangladesh denne sommer vil ingen af de danske modebosser kræve af deres leverandører, at de betaler mere end minimumlønnen på 1,06 kroner i timen. Det afføder kritik.

»Mindstelønnen er markant under, hvad man kan leve for i Bangladesh. Det ved modekoncernerne godt, og derfor er det uanstændigt, at de ikke tager ansvar for, at arbejderne får mere i løn,« siger Klaus Melvin Jensen, koordinator i Clean Clothes Campaign.

Høj inflation i Bangladesh har siden 2010 udhulet arbejdernes købekraft og gjort det svært at skaffe basale fornødenheder som mad, medicin og tag over hovedet.

»Mange af arbejderne er underernærede i dag. Det er etisk uansvarligt, at de store modeselskaber ikke sikrer dem en bedre løn,« siger Khorshed Alam, direktør i arbejderorganisationen AMRF.

Ifølge ham viser sommerens protester, hvor over 300 tekstilfabrikker i Bangladesh måtte lukke midlertidigt, at problemerne i tekstilsektoren kræver øjeblikkelig handling.

Når lokale regeringer ikke er i stand til at fastlægge mindstelønnen på et ordentligt niveau, har de multinationale selskaber et ansvar, mener lektor Esben Rahbek Pedersen fra CBS.

»Nogle gange er de lokale standarder så ringe, at det ikke er tilstrækkeligt, at vestlige virksomheder blot overholder lokal lovgivning. I de tilfælde må virksomheden tage et etisk ansvar for at sikre arbejderne bedre,« siger han.

Bestseller og IC Companys fortæller, at de går ind for en højere mindsteløn. Men de mener, det er regeringens ansvar at hæve den for alle på én gang. »Vi kan som enkeltstående virksomhed ikke holde til at betale mere, uden at andre gør det samme,« siger Dorte Rye Olsen, fungerende CSR-chef hos Bestseller.

Lav løn til tekstilarbejdere i Asien har også bragt svenske H&M i modvind. B