Modehuse finder penge i yogapants

Det danske modemærke Peak Performance har sendt et hold designere til USA for at aflure den nye afslappende stil "athleisure", som blandt andet har sendt Levis ud af kurs. Den afslappede stil er kommet for at blive, mener flere.

Amerikanernes kærlighed til den afslappede stil er gået hårdt ud over en anden darling, nemlig cowboybukser. I 2014 var salget af træningsbukser ifølge NPD Group for første gang omtrent på samme niveau som salget af jeans. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Athleisure. Det lignede en dille, men bliver nu taget ganske seriøst af den internationale modeverden. Begrebet dækker over en afslappet stil, som især amerikanske kvinder har taget til sig, og tøjet ligner mest af alt fashionabelt træningstøj.

Ifølge den internationale analysevirksomhed NPD Group brugte amerikanske forbrugere 2 milliarder dollar, svarende til cirka 13,7 milliarder kroner, mere på tøj, sko og accessories i 2014 end året før, og væksten er drevet af træningstøj til kvinder.

»Casual og »athleisure« har fået et liv for sig selv. Det er ikke længere en trend, nu er det en livsstil, der er for komfortabel for forbrugere i alle aldre til, at den forsvinder lige med det samme,« udtaler Marshal Cohen, chefanalytiker hos NPD Group, som udarbejder markeds- og forbrugeranalyser.

Det er brands som det canadiske yoga-mærket Lululemon, amerikanske Under Armour og britiske Sweaty Betty, der for alvor har sat sig på markedet for athleisure. Men også de danske modevirksomheder forsøger at komme med på bølgen. Lige nu er administrerende direktør for IC Group, Mads Ryder, i Los Angeles med et designhold fra Peak Performance for at udforske den populære stil.

»Vi er her for at få en forståelse for stilen. Dernæst skal Peak Performance have den opbakning og de ressourcer, det kræver, for at vi kan komme ind på det lukrative marked,« siger Mads Ryder, som i Californien ser stilen over alt i gadebilledet.

»Vi ser kvinder, der går rundt i det her tøj over det hele og så igen. Det handler om at være uformel men stadig være pænt påklædt. Det er den her trend med, at hvis jeg møder dig en lørdag morgen, så ved jeg ikke, om du har været til pilates eller yoga eller måske ikke nåede det men alligevel går rundt i afslappet tøj og sidder på en café og drikker kaffe. Du ser afslappet og aktiv ud,« forklarer Mads Ryder.

Amerikanernes kærlighed til den afslappede stil er gået hårdt ud over en anden darling, nemlig cowboybukser. I 2014 var salget af træningsbukser ifølge NPD Group for første gang omtrent på samme niveau som salget af jeans. Omsætningen på cowboybukser til kvinder faldt således med 8 procent.

Ifølge en artikel fra Bloomberg Business-magasin kæmper legendariske Levis for at tilpasse sig den nye trend. Ifølge Bloomberg er Levis' omsætning siden 1996 faldet fra 7 milliarder dollar til 4,8 milliarder dollar i dag, mens Lululemon siden grundlæggelsen i 2006 er vokset til at have en omsætning på næsten 300 millioner dollar.

Fra 2010 til 2014 er salget af træningsbukser steget med hele 62 procent på det amerikanske marked. Bath Sights, Levis' senior director for teknisk innovation, havde ifølge Bloomberg Business heller ikke set fremtidens største fjende i yogabukser.

»Jeg kan ikke engang sige ordene,« siger Bath Sights til Bloomberg Business.

Læs om Levis' kamp mod yogabukser her:

TV: Modebranchen vil nu kigge mod USA