Modegigant bøjer sig i giftsag

Konsekvens. Efter pres fra forbrugere ind-rykker IC Companys nu advarselsannoncer med skadeligt tøj i flere lande. Samtidig tilbydes kunderne kompensation. De omfattende tiltag får ros af Forbrugerrådet.

Cottonfield-bluse, model «Ray« For højt indhold af af azofarvestoffer i et mærke på blusen. Farvestoffet bliver nedbrudt efter slid og vask og frigiver aminer, som kan være kræft- og allergifremkaldende. Solgt i november 2009 – 974 mangler at blive returneret. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kritik for smøleri og uetisk opførsel får IC Companys til at ændre kurs i en penibel sag om sundhedskadeligt tøj.

Den børsnoterede modevirksomhed blev i går i Berlingske kritiseret for at informere forbrugerne for dårligt og gamble med deres sundhed. Kritikken får nu IC Companys til at tilbyde kunderne kompensation, hvis de har købt et af fem produkter, som kan være allergi- eller kræftfremkaldende. Derudover indrykker IC Companys annoncer i landsdækkende medier i en stribe lande, hvor selskabet advarer om produkterne.

»Der skal ikke herske nogen tvivl om, at hvis folk ikke vil have produkterne, så skal de komme retur med dem,« siger Niels Mikkelsen, CEO i IC Companys.

Tiltagene får sagens omkostninger til at vokse betydeligt, da produkterne har været solgt i 19 lande heriblandt Canada, Rusland, England og Frankrig, og flere end 3.000 produkter er endnu ikke kommet retur til IC Companys.

Pengene tilbage og gavekort

Annoncerne vil vise billeder af produkterne og vil blive indrykket i »landsdækkende medier«, oplyser Niels Mikkelsen. Kunderne vil få det fulde beløb for produktet retur plus et gavekort på samme værdi som kompensation. Dermed går IC Companys i Bestsellers fodspor. Bestsellers har den seneste uge tilbudt sine kunder et gavekort på 200 kroner som kompensation. Det er sket, efter at koncernen har solgt kvindetasker med kræftrisiko og børnetøj med kvælningsfare.

Tiltagene fra IC Companys får ros fra Forbrugerrådet, hvorfra afdelingschef Vagn Jelsøe tidligere har kritiskeret virksomheden:

»Det er en tilfredsstillende reaktion og dejligt at se, at der bliver lyttet, når der kommer offentlighed om sagerne,« siger Vagn Jelsøe.

Holdningsskiftet fra IC Companys kommer få dage efter, at modeforhandlernes brancheforening advarede mod, at modeforhandlerne kan blive ramt af en tillidskrise, der slår hårdere end finanskrisen, hvis forbrugerne ikke bliver godt nok informeret ved fund af skadelige stoffer i tøjet.