Modebranchen reddet af eksportvækst

Modebranchen kæmper med at afsætte tøj på det danske marked, men eksporten vokser til gengæld på internationale markeder og trækker i positiv retning.

Dansk mode klarer sig bedre i udlandet, end i Danmark. Her er det modeshow fra Copenhagen Fashion Week i januar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske modebranche kæmper med at få salget i de danske butikker til for alvor at rulle. til gengæld stiger salget på eksportmarkeder som blandt andet Tyskland.

Det skriver Jyllands-Posten.

Ifølge en ny analyse fra organisationen Dansk Mode & Textil faldt salget af dansk modetøj samlet marginalt med 0,8 procent sidste år. Det steg igen en smule i første kvartal af 2014. Men salget til det danske marked faldt sidste år med 5 procent, og den tendens fortsatte ind i 2014.

Eksporten trækker salget op med en vækst på 1,8 procent sidste år og 4,7 i første kvartal af 214. 

»Antallet af konkurser i de danske tøjbutikker er fortsat høj, og indtjeningen blandt de resterende lav. Det betyder for en del producenter og engrosvirksomheder større tab på kunder, mens andre andre køber mindre ind. Samtidig melder flere virksomheder om fortsatte vanskeligheder med at få betaling til tiden,« siger international chef Michael Hillmose fra Dansk Mode & Textil til Jyllands-Posten.

Ca. 40 procent af omsætningen i den danske beklædningsbranche kommer fra hjemmemarkeder, mens 60 procent kommer fra eksportmarkeder.
Den danske modebranche er præget af få store virksomheder med Bestseller i spidsen og IC Companys og DK Company på børsen. 10 virksomheder står for op mod 90 procent af den samlede omsætning i branchen.

Ifølge en analyse fra Deloitte ser den danske modebranche indtil videre overordnet sundere ud i år end sidste år. Antallet af virksomheder i den økonomiske risikozone er således faldet fra 22 til 17 procent.

Fra på søndag samles modens fagfolk til modeuge i København.