Modebranchen klædt af til skindet

Nedturen har ramt den danske modebranche hårdt. Både de små og mellemstore spillere i modebranchen må dreje nøglen om. Ingen tegn på bedring i år, lyder spådommen.

Foto: Scanpix. Noget tyder desværre på, at der endnu er længe til lysere udsigter for modebranchen, som ellers har været vant til vækst.
Læs mere
Fold sammen
Finanskrisen har krævet store ofre i den danske modebranche. De små butikker og forhandlere har drejet nøglen om på stribe, og det har sat sine spor overalt i modebranchen.

Således er det en hårdt mærket modebranche, der om få uger slår døren op til den halvårlige modeuge, der gerne skal tiltrække tusindvis af indkøbere fra ind- og udland. Små såvel som store modehuse mærker nedgangen, og selv stærke brands, der tidligere var udset som dansk modes nye flagskibe kæmper for at overleve og for at vende kæmpe minusser til rentable forretninger.

»Branchen som helhed er ramt, det er der ingen tvivl om,« fastslår Kasper Eis, der er udviklingsdirektør i brancheorganisationen Dansk Textil og Beklædning.

Kunder svigter, banker strammer op
Han peger på, at mange af modevirksomhederne er fanget i, hvad han kalder en »ubehagelig sandwich«.

»Kunderne kan ikke betale, bankerne skærer i kassekreditterne og kreditforsikringsselskaberne vil ikke yde forsikring. Det betyder selvsagt, at mange er ramt på likviditeten, og flere af vores medlemmer føler, at de sidder med en regulær bankdrift, hvor de skal styre hvilke kunder, der kan betale, og hvilke der ikke kan,« forklarer han.

Det var da også netop, hvad der i sidste uge skete for modehuset Baum und Pferdgarten, der måtte gå i betalingsstandsning, efter at kunderne ikke længere kunne betale deres regninger, og bundlinjen viste et minus på næsten fem millioner kroner.

"Deprimerende"
Og noget tyder desværre på, at der endnu er længe til lysere udsigter for branchen, som ellers har været vant til vækst.

Efter at have oplevet fire år med vækstrater på fem til otte procent om året, faldt omsætningen i tøj- og skobranchen med fem procent fra 2007 til 2008, og i første halvår af 2009 har man allerede set et omsætningsfald på fem procent. Det fortæller Jens Birkemose,der er direktør i Dansk Detail, som spår, at 2009 skal være slut, før nedgang bliver til optur.

»Det er deprimerende, men desværre er der fra butikkernes side ikke noget, der tyder på, at det her er overstået endnu.«

"På blød jordbund"
Hos Dansk Textil og Beklædning ser man en anelse lysere på fremtidsudsigterne, men medgiver, at der endnu er lang vej at gå, før modebranchen vil være tilbage i til tidligere tiders guldvækst.

»Der er indikationer på, at vi efterhånden står på bunden af denne krise, men at vi fortsat befinder os på en blød jordbund, hvor det er svært at accelerere fra,« siger Kasper Eis.

Mode- og tekstilbranchen omsatte i 2008 for 36 milliarder kroner, hvoraf beklædningsdelen udgjorde 24 milliarder kroner.