Mobiltopchef: Roaminggebyrer er en katastrofe

Mobilbranchens formand vil have stoppet overtakseringen af tale og data, når man er i udlandet.

Foto: PAUL HANNA. Sunil Bharti Mittal, den indiske telemilliardær, som er formand for mobilbrancheorganisationen GSMA, kalder roaminggebyrerne en katastrofe for teleselskaberne. Foto: Paul Hanna, Reuters/Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Roaminggebyrer er en katastrofe for teleselskaberne, og de bør derfor straks holde op med at kæmpe imod at få dem bragt ned.

Det siger den indiske telemilliardær Sunil Bharti Mittal, som ejer Indiens største teleselskab Bharti Airtel, der netop har købt norske Telenor ud af Indien, ifølge den britiske finansavis Financial Times. Mittal er samtidig bestyrelsesformand for mobilbrancheorganisationen GSMA, der står bag arrangementet af verdens største mobilmesse, Mobile World Congress, der holdes i Barcelona i denne uge.

Kæmper selv mod chokregninger

»Vi har et globalt net, men meget få mennesker tillades at nyde godt af det. Det er en katastrofe, som vores branche har skabt,« sagde han på messen og tilføjede, at han fortsat altid kobler sig på et trådløst netværk, når han rejser i verden, for at undgå »chokregninger« for sit dataforbrug.

De 28 EU-lande har fra 15. juni besluttet, at der ikke længere må tages gebyr for at bruge tale og data, når man er på rejse i de øvrige EU-lande. I praksis skal man dog kun kunne forvente at kunne bruge en del af den tale- og datapakke, der er med i ens abonnement. Teleselskaberne skal nemlig fortsat afregne til dyre takster med hinanden, og da nordeuropæere oftere rejser sydpå end omvendt og samtidig har større datapakker, vil teleselskabernes pengekasse hurtigt blive tømt, hvis ikke de enten sætter priserne op eller indfører særlige udlandsabonnementer.

TDC forventer, at roamingindgrebet vil koste selskabet 150 millioner kroner alene i 2017. »3«s administrerende direktør, Morten Christiansen, sagde tidligere i denne måned til Berlingske, at hans »kvalificerede gæt« er, at danske teleselskabers roaming for 80 procent består af danskere, der tager udenlands, og 20 procent af udlændinge, der kommer til Danmark.