Mobiltelefoner skal redde sprog

SMS-tekstbeskeder er afgørende for, om sprog overlever, mener eksperter. Men få sprog har intelligente ordbøger til mobiltelefonerne.

Foto: Scanpix. Den grønne ø, Irland, forsøger at få flere til at bruge det irsk-gæliske sprog, som fortsat er landets førstesprog ifølge forfatningen. Her skal mobiltelefoner hjælpe med. Foto: Harry Nielsen, Scanpix
Læs mere
Fold sammen
Mobiltelefoner og frem for alt ordbøger til dem skal redde verdens sprog.

Derfor forsøger sprogfolk og jurister nu at overbevise mobilproducenterne om, at det skal være muligt at sende SMS-tekstbeskeder på så mange sprog som muligt. Ofte mangler de sprog, som kræver brug af flest bogstaver, blandt styresystemerne til mobiltelefonerne.

91 sprog forsvundet på fire år

Ifølge organisationen SIL International, som forsøger at bevare et overblik over verdens sprog, findes der i dag 6.912 sprog. Siden SIL i 1950 begyndte at føre statistik, er 421 sprog blevet rapporteret ude af daglig brug. Alene i de forgangne fire år er 91 sprog forsvundet.

Kun på 80 af de 6.912 sprog findes programmer til mobiltelefonerne, som tillader, at man kan skrive en besked hurtigt ved hjælp af de 12 taster, eftersom en intelligent ordliste »gætter« ordet, før man har tastet det til ende. Skrivehastigheden med ordbogen slået til er op til 30 procent hurtigere, end hvis man uden ordbog skal trykke en gang på 1-tallet for at få et A, to gange for at få et B og tre gange for at få et C o.s.v.

»Undersøgelser viser, at sprog overlever lettere, hvis man hjælper unge til at skrive på deres modersmål,« siger SILs sproglige koordinator, Michael Cahill, til avisen Wall Street Journal.

Pres på mobilproducenter

Takket være grupper, som arbejder for at sikre, at walisisk og irsk-gælisk overlever, er der nu udviklet intelligente ordbøger på disse sprog til mobiltelefonerne, og det øger den daglige brug af sprogene. Organisationerne lagde pres på mobilproducenterne for at få ordbøgerne med på nye telefoner.

Den sydkoreanske mobilproducent Samsung vandt således markedsandele på bekostning af sin finske konkurrent, Nokia, da man i 2008 førte en stor kampagne i Irland. Her lå den gæliske ordbog på Samsungs telefoner.