Mobiltelefoner skal erstatte Dankort

Danmarks fire største mobiludbydere, 3, TDC, Telenor og Telia, satser på at gøre danskernes mobiltelefoner til fremtidens betalingsmiddel.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fremover får du som mobilkunde det, teleselskaberne kalder en "digital tegnebog".

Det skriver Computerworld.

Det betyder, at eksempelvis sygesikringskort, kreditkort og medlemskort bliver lagt ned på SIM-kortet i mobiltelefonen. Landets fire netværksoperatører, 3, TDC, Telenor og Telia, stifter et fælles selskab, som skal håndtere projektet, så der bliver en fælles standard for selskabernes systemer.

- Det er vigtigt, at vi som branche kun udvikler én fælles platform for mobilbetaling. En platform, der gør det let at komme i gang med mobilbetaling for både virksomheder og forbrugere," siger koncerndirektør Eva Berneke fra TDC i en pressemeddelelse, som selskaberne har udsendt sammen.

Mobilselskaberne forsikrer på baggrund af den fælles standard, at det bliver gnidningsfrit, hvis en kunde skifter fra det ene selskab til det andet.

Lejer plads ud Forretningen for teleselskaberne er, at de lejer plads på SIM-kortet ud til eksempelvis bankerne.

I stedet for at bankerne igennem Nets - det tidligere PBS - distribuerer plastic-betalingskort, så bliver betalingskortet sendt elektronisk til SIM-kortet via mobilnettet.

Du kan så betale i butikker ved at holde mobilen over til kreditkort-terminalen ved kassebåndet.

Men det kræver, at der er NFC-teknologi i telefonen. I dag er der kun få modeller, der har teknologien indbygget. Eksempelvis understøtter Nokia C7, Samsung Galaxy S II og Google Nexus S teknologien.

NFC er en teknologi, som først for alvor kommer sidst på året, når der kommer flere nye mobiltelefoner med teknologien. Samtidig kræver betalingen, at terminalen i butikken understøtter NFC, men det gør mange i dag, og de kan nemt opgraderes.

For at udnytte de nye muligheder kræver det, at tre af mobilselskaberne begynder at anvende en ny type SIM-kort.