Mobiltelefoner og tavle-PCer sikrer dansk IT-vækst

Danskernes store interesse for at anskaffe sig avancerede mobiltelefoner og tavlecomputere er med til at løfte den danske IT-branche op i fart. Det kan også kaste noget af sig til de danske spiludviklere.

Danskernes trang til at være med på det nyeste inden for tavlecomputere og smartphones tvinger virksomhederne til at følge med, hvilket igen er godt for den danske IT-branche. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Avancerede mobiltelefoner og tavle-PCer tegner til at trække det danske IT-marked op til en solid vækst i år og næste år, og det vil sikre flere ordrer til de danske IT-virksomheder på alle andre områder.

»Smartphones og tavle-PCer driver en stor del af væksten, som samlet set ventes at blive på 6,3 procent,« siger analysechef Anders Elbak fra analysehuset IDC, som hvert kvartal aflæser det danske IT-barometer sammen med brancheforeningen IT-Branchen.

Salget af hardware i Danmark steg sidste år med 27,2 procent, og forventningen for i år er, at det skyder yderligere 15,2 procent i vejret. I 2012 vil væksten være endnu 8,4 procent.

Men Danmark producerer kun meget lidt hardware. Danske IT-virksomheder er i stedet stærke inden for softwareudvikling samt IT-tjenester. Softwaresalget ventes i år at stige med 4,1 procent og til næste år med yderligere 5,0 procent, mens salget af IT-tjenester vokser med 2,1 procent i år og 2,7 procent til næste år.

»De mobile apparater trækker den væsentligste del af væksten, men de mere traditionelle markeder er også i vækst, omend med beskeden fremgang.

Privatforbrugernes køb af udstyr ændrer dog på den måde, som vi arbejder på. De tager deres egne apparater med i virksomhederne og bruger deres egne favorittjenester til f.eks. onlinebackup, fildeling m.m. Alt det bliver virksomhederne nødt til at forholde sig til i deres fokus på fortsat at gøre både medarbejdere og virksomheder mere effektive - og det gør de også,« siger Anders Elbak.

Erhvervslivet har nemlig stor interesse i at understøtte det udstyr, som medarbejderne gerne vil bruge. Det gør de ved at få tilpasset deres IT i virksomhederne, og det lægger nye ordrer til IT-branchen.

»Det store salg af udstyr er interessant, fordi det trækker andre investeringer med sig. Der sker ikke en eksplosion, men virksomhederne vil opgradere deres software og købe ekstra moduler til IT-systemerne for at forbedre, hvad man har, og dermed give adgang til dem fra flere platforme,« siger analysechefen.

Når der sælges masser af avancerede mobiltelefoner og tavle-PCer, betyder det samtidig, at der er større chancer for at sælge f.eks. flere spil til dem. Det voksende salg kan derfor være med til at skubbe den danske spiludviklingsbranche frem. Her har det i en periode været op ad bakke.

»Det øgede salg af hardware giver danske spiludviklere muligheder for at lave noget nyt og spændende. Det kan være utroligt svært at komme igennem og gøre sig synlig i en netbutik med hundredtusinder af programmer. Det kræver kvalitet og lidt held at blive opdaget. Til gengæld er selve distributionskanalen relativt enkel i forhold til at skulle sælge DVDer med spillene på,« siger Anders Elbak.

Omkring 70 danske virksomheder med godt 550 fuldtidsansatte lever af at udvikle spil. I 2008 var den samlede omsætning, som de kunne lægge i egne lommer, på 380 millioner kroner. To tredjedele af omsætningen stammer fra udlandet.

Et typisk spil koster 10-20 millioner kroner at udvikle og få på markedet, mens et mobilspil kan holdes under en million kroner, så der er store penge på spil.

Oveni giver udbredelsen af mobilt udstyr f.eks. bankernes egne IT-afdelinger fremdrift. Mobilbanken har således været en gedigen succeshistorie. Den er skabt og udviklet internt.

»Selv om det måske ikke er store, tunge IT-projekter, holder det interne IT-folk beskæftiget,« siger Anders Elbak.

I IT-Branchen, hvis medlemsvirksomheder står for 90 procent - eller 20 milliarder kroner - af den årlige IT-omsætning i Danmark, glæder man sig over udsigterne.

»Ny teknologi skaber vækst. Det viser de nye tal tydeligt. Forhåbentlig får vi nu også for alvor gang i salget af software og IT-tjenester. De seneste 10-15 år er investeringer i informations- og kommunikationsteknologi den primære årsag til forbedringer af produktiviteten. Et IT-marked i vækst gavner derfor også resten af det danske erhvervsliv,« siger administrerende direktør Morten Bangsgaard.