Mobiltelefoner og computere ødelagt: Korruptionssag i dansk milliardkoncern fører til anholdelse

Sagen om korruption i Mauritius, der trækker tråde til den danske milliardkoncern Burmeister & Wain Scandinavian Contractor, fører nu til anholdelse af en person, der har været det danske firmas repræsentant i østaten, oplyser myndighed. Materialet i sagen er blevet destrueret og slettet, inden det blev beslaglagt, lyder det. BWSC afviser, at personen har været tilknyttet virksomheden som repræsentant.

Burmeister & Wain Scandinavian Contractor (BWSC) er omdrejningspunktet for en korruptionssag i østaten Mauritius. Her ses hovedsædet i Nordsjælland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sagen om mulig korruption og fordækte forretningsmetoder på et byggeprojekt i østaten Mauritius, hvor det danske milliardselskab Burmeister & Wain Scandinavian Contractor (BWSC) har spillet en nøglerolle, tager nu en ny drejning.

Den mauritiske antikorruptionsmyndighed, Independent Commission Against Corruption (ICAC), bekræfter over for Berlingske, at en person er blevet anholdt i sagen, der handler om et byggeprojekt på et kraftværk i hovedstaden Port Louis. Vedkommende er samtidig sigtet for at have været i besiddelse af penge, der stammer fra en »korruptionsforbrydelse«.

Personen skulle have været BWSCs lokale repræsentant i Mauritius, oplyser myndighederne.

Derudover oplyser en repræsentant fra ICAC, at en IT-undersøgelse af mobiltelefoner og computere fra mistænkte har vist, at udstyret er blevet ødelagt, og at alle e-mail i sagen er blevet slettet, inden materialet blev beslaglagt.

Tidligere på måneden kom det frem, at der ifølge myndigheden var foretaget en ransagning, og at der var blevet beslaglagt materiale i sagen, blandt andet fra BWSCs lokale repræsentants kontor.

Modsat myndighederne mener BWSC, at »der ikke er tale om en BWSC-repræsentant«. Virksomheden oplyser, at selskabet har haft en rådgiver tilknyttet projektet i Mauritius, men ønsker ikke at uddybe yderligere. Samtidig understreger selskabet, at det ikke er BWSC-udstyr, der er blevet ødelagt.

»BWSC har fortsat den indstilling, at vi vil samarbejde med den danske politiefterforskning, som tidligere kommunikeret. BWSC har handlet proaktivt i denne sag ved at foretage politianmeldelse i 2019,« lyder det fra virksomheden.

Sagen er nærmest eksploderet på Mauritius, fordi den nu tidligere vicepremierminister Ivan Collendavelloo er blevet tvunget til at forlade regeringen, fordi han angiveligt har været en central person i korruptionssagen, der altså trækker tråde til den milliardstore danske industrikoncern

Også i Danmark er politiet inde over sagen, bekræftede bagmandspolitiet (SØIK) over for Berlingske i sidste uge.

»Nordsjællands Politi og Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet deltager i et samarbejde om behandlingen af en sag, hvor et selskab har anmeldt flere tidligere medarbejdere for mulige strafbare forhold forøvet blandt andet på Mauritius,« sagde presserådgiver Jens Fuglsang i en skriftlig udtalelse.

Lagt på is

Korruptionssagen har for alvor fået næring, efter at Den Afrikanske Udviklingsbank (AfDB) i en pressemeddelelse i juni gjorde det klart, at banken vil lægge BWSC på is i 21 måneder og ikke etablere nye projekter med den danske virksomhed som led i et forlig.

Det gør banken, fordi den mener, at det er »mere sandsynligt end ikke«, at BWSC var indblandet i »svigagtig og korrupt praksis« i 2014 og 2015 på projektet i Mauritius.

Bankens dokumentation peger på, at BWSC gennem mellemmænd skal have ydet en »økonomisk belønning« til flere i den mauritiske administration og andre aktører. Det skete for at få adgang til »fortrolig information om udbuddet af opgaven« med det føromtalte kraftværk i hovedstaden. Det gav dermed – ifølge banken – en »uretmæssig« fordel i forhold til konkurrenterne.

Tidligere har firmaet dog understreget, at man gerne ser hver en »sten« vendt i sagen. Allerede i fjor politianmeldte BWSC selv to medarbejdere og bortviste fem personer som følge af en rapport fra Kammeradvokaten/Advokatfirmaet Poul Schmith, der fastslog, at der kunne være sket uregelmæssigheder, herunder uretmæssige betalinger og underslæb på selskabets afrikanske projekter.

Opdateret klokken 14.36 med kommentarer fra BWSC, der afviser at skulle have en repræsentant på Mauritius.