Mobiltelefonen bliver din nye nøgle

Ruko og Securitas Direct Verisure vil gøre det muligt for danskerne at låse sig ind i deres hjem ved hjælp af mobiltelefonen. Ekspert peger på risiko ved at linke hoveddøren til mobiltelefonen.

Administrerende direktør i Ruko Tommy Hjulmand (t.v.) og Dick Seger, CEO for Securitas Direct Verisure (t.h.) giver for første gang danskerne mulighed for at bruge deres mobiltelefon som nøgle til deres hjem. Fold sammen
Læs mere

Fik jeg egentlig låst hoveddøren? Det er det spørgsmål, der ofte melder sig, når du sidder på vej i bilen, i pendlertoget eller på cyklen mod arbejde.

Et nyt samarbejde mellem ASSA ABLOY, der ejer Ruko, og Securitas Direct Verisure vil aflive ovenstående problematik. For de vil bytte nøglen ud med mobiltelefonen. Så kan man fra alle steder i Danmark låse sin dør – og også låse den op. Og det giver en række andre muligheder.

»Hvis du for eksempel skal have besøg af en håndværker, så kan du på dit arbejde ved hjælp af app'en sidde og åbne og efterfølgende låse døren derhjemme. Så du behøver ikke at udlevere en ekstra nøgle eller give en kode,« forklarer administrerende direktør i Ruko Tommy Hjulmand.

Følge danskernes behov

Hvis du vælger, at din nøgle skal lade livet til fordel for mobiltelefonens muligheder, så skal du investere i en digital lås fra Ruko. Den kommer på hylderne i slutningen af september hos cirka 100 låsesmede og desaxo danske byggemarkeder.

Ruko har haft en anden udgave af den digitale lås på markedet siden august 2011. Låsesmedene, der er tilknyttet projektet, er derfor tidligere blevet uddannet i at reparere og installere låsene.

Det nye er, at låsene nu tilkobles Securitas Direct Verisures mobil-app, og mobilen bliver den nye nøgle.

Ruko har valgt at gå ind i projektet for at følge med teknologiens udvikling og danskernes behov - et behov Tommy Hjulmand tror, vil føre til et godt salg af det nye system.

»Der er ingen tvivl om, at i et land som Danmark, vil digitale løsninger brede sig, og der vil være rigtig mange, der ville gå for sådanne løsninger. Vi tror sammen med Securitas Direct Verisure bestemt, at danskerne er parate til at tage imod produkter som dette«.

Bekymring for sikkerhed

Der er mange praktiske fordele ved at føre den fysiske nøgle væk fra danskernes lomme og over til mobiltelefonen. Men der kan også være nogle sikkerhedsmæssige usikkerheder.

Thomas Wong, chef-sikkerhedskonsulent i sikkerhedsfirmaet Fort Consult, er bekymret for sikkerheden i projektet. Selvom Securitas Direct Verisure forklarer, at de har arbejdet på udviklingen af systemet i to år og har et lukket og uafhængigt system, så er det følge Thomas Wong ikke en garanti.

»De er nødt til at have et hul ud mod internettet, for ellers så kan app’en ikke forbindes til serveren. Og den forbindelse, der foregår mellem telefonens app og serveren, den kan potentielt misbruges af folk, hvis det ikke er lavet rigtigt«, siger han og uddyber, at hans skepsis går på, at han før har set app's eller servere med mange fejl, der ikke lever op til kravene. Og skepsissen bliver ikke mindre af, at der er tale om adgang til folks hjem.

Det er også en problematik, der har været fokus på internationalt. Firmaet Trustwave har i slutningen af juli undersøgt en række af de produkter inden for Smart Home, som var på markedet i USA.

»Når man kobler sådanne ting op til et netværk, så bliver der åbnet for en lang række af angreb. Og når vi taler dørlåse, garagedøre og alarmsystemer, så bliver det skræmmende,« siger Daniel Crowley, konsulent i Trustwave, til nyhedsbureauet AFP.

Forsikrer om sikkerhed

Dick Seger, CEO for Securitas Direct Verisure, mener, at de har lagt et sikkerhedsniveau, der er tilstrækkeligt.

»Vi ville aldrig gå ud med denne løsning, hvis ikke vi var sikre. Hvis vi leverede en løsning, der var nem at hacke, eller at kunden havde ansvaret for at installere denne type sikkerhed, så var hverken vi eller Ruko aldrig gået med på det her. Så ville man aldrig få en accept på markedet for denne type løsninger,« forklarer han og pointerer den digitale lås er meget sikrere end en normal nøgle.

Thomas Wong afviser ikke, at der er fokuseret meget på, at sikkerheden er i top. Men han nævner eksempler som Microsoft, der gør meget ud af sikkerheden, hvor der alligevel bliver fundet fejl i deres systemer. Eller netbankerne, der har problemer med, at der bliver trukket penge ud.

De digitale beviser

Med en gammel lås kan man se, hvis den er brudt op under et indbrud. Men hvordan beviser man, at det ikke er en selv, der har låst sig ind, når der ikke er nogen tegn på indbrud?

Dick Seger, CEO for Securitas Direct Verisure, mener slet ikke, at det scenarie kan blive et problem. Ifølge ham vil der altid kunne findes beviser.

»I forhold til indbrud giver den digitale lås forbundet med app´en netop mulighed for at se og kontrollere, at døren faktisk er låst. Det kan man se uanset, hvor man befinder sig,« forklarer han og uddyber, at man kan se, hvem der kommer og går og hvornår. Derudover har systemet en såkaldt log, der fungerer som en slags dagbog, der opfanger alle handlinger.

Det kan stadig bekymre Thomas Wong, hvis nogen hacker sig ind. Ifølge ham kan det være svært at finde beviser for, at det ikke skulle være hjemmets ejer, der har åbnet døren op.

Hvem har risikoansvaret?

Et andet område, som Thomas Wong nævner som en vigtig faktor at få gjort klart, er, hvor risikoansvaret ligger, hvis sikkerheden fejler.

"Der vil altid være en risiko, og så er spørgsmålet, hvem der bærer den risiko? Er det forbrugerne eller er det forsikringsselskabet eller er det det her firma. Jeg savner en helt klar definition,« siger han.

Ifølge Dick Seger vil deres ansvarsforsikring dække i tilfælde af hackere og andre fejl i produkterne. Det bliver ikke forbrugerne, der skal hænge på det.

Men hvordan den digitale lås spiller sammen med de danske forsikringer i forhold til indbrud, er der ikke klare linjer for.

De danske forsikringsselskaber, som Berlingske Business har været i kontakt med, vil gerne vide mere om projektet, før de tager stilling til, hvor de står i forhold til, hvornår de dækker, og hvornår de ikke dækker.

Privatdirektør i Alm. Brand, Pia Holm Steffensen, fastslår, at hvis man lukker tyven ind selv, så dækker forsikringen ikke - ligesom i andre sammenhænge.

Lige nu har Ruko ikke haft kontakt med de danske forsikringsselskaber, men Tommy Hjulmand, administrerende direktør i Ruko, vil gå i dialog og præsentere dem for projektet.