Mobiltelefon og iPod skyld i ulykker

Det er utrolig vigtigt for fodgængere og cyklister at være koncentreret i trafikken for at undgå højresvingsulykker.

Når først man har været bag rettet i en lastbil, forstår man, hvor svært det er for en chauffør at se cyklister og fodgængere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Erik Nielsen/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sluk telefonen og din iPod, når du bevæger dig rundt i trafikken. Det er ikke forbudt for cyklister og fodgængere at tale i telefon – men det er farligt, for så registrerer du ikke, hvordan andre trafikanter bevæger sig – blandt andet lastbiler. Uopmærksomhed i trafikken er væsentligste årsag til de mange højresvingsulykker, der er sket de senere år.

Arrangørerne af sikkerhedskampagnen »Trafiksikkerhed i øjenhøjde« har i flere år arbejdet ihærdigt med at lære skolesøgende børn – og derigennem deres forældre – mere om, hvordan de passer på i trafikken, og især, hvordan de omgås store lastbiler.

9.000 trafiksikkerheds-veste har arrangørerne delt ud alene i år – til alle børn, der har deltaget i kampagnen om at omgås lastbiler, som har fundet sted på deres skoler i Østjylland.

Børnene undervises i mulige afværgehandlinger, de som cyklister og fodgængere kan foretage, når de møder lastbilerne i trafikken. De oplever, hvor svært det er for en chauffør at foretage et højresving i en lastbil – ved selv at kravle op bag rattet i en stor Volvo-lastbil og se, hvor svært det er at have udsyn, Learning by doing, som englænderne kalder det.

Brug cykelhjelm

Undervisningen omfatter også nyheder, som for eksempel seleslæder, hvor børnene, mens de er fastspændt, kan mærke, hvad en smule fart betyder, når man pludselig stopper. Der er endvidere fokus på anvendelse af cykelhjelm. Ud over sikkerheds-vesten får børnene udleveret, refleksbånd samt brochuren »Følg op på gode trafikvaner«, som også forældrene kan lære af ved at læse højt for børnene.

Det er partnerne DTL, Falck, 3F Transportgruppe, Danske Fragtmænd, Volvo Lastvogne og OK a.m.b.a., der i samarbejde med Vejcenter Østjylland har gennemført de fælles arrangementer i 12 kommuner i Østjylland og sideløbende har besøgt skoler i andre dele af landet.

Årets sidste to arrangementer for Trafiksikkerhed i Øjenhøjde bliver afviklet på Egeskov slot lørdag 1. august og på Rådhuspladsen i København 29. august.