Mobilt bredbånd i heftig vækst

Det går fortsat tilbage for fastnet-telefonien - men mobilt bredbånd er på vej gennem en eksplosiv udvikling. Det viser en ny analyse.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne smækker i bogstaveligste forstand oftere og oftere røret på den gamle fastnettelefon for sidste gang til fordel for mobilen. Og så vil danskerne tilsyneladende hellere have mobilt bredbænd end fiberoptiske kabler. Det er et par af hovedpunkterne fra den telestatistik, IT og Telestyrelsen udsendte i går.

Telestatistikken er en halvårligt tilbagevendende begivenhed, der dokumenterer, hvordan danskerne flytter rundt mellem de forskellige teleprodukter og leverandører på markedet.

At danskerne i årevis har droppet fastnettelefonen og i stedet blot nøjedes med mobilen, er ikke nyt - men tendensen fortsætter og endda meget markant. Således har ti procent af fastnetkunderne droppet abonnementet i første halvår af 2009. Til gengæld har der været en stigning i IP-telefoni-kunderne til 603.000, hvilket endnu er langt fra den million, som IT og Telestyrelsen spåede man ville nå for flere år siden.

Den ubetinget største overraskelse i telestatistikken er dog væksten i det mobile bredbånd. På kun et år er antallet af danskere, der har købt mobilt bredbånd, blevet fordoblet - og det endda fra et relativt højt udgangspunkt. Nu har 419.000 danskere et abonnement på mobilt bredbånd - en succes, som Berlingsk Business tidligere har beskrevet vil medføre store ændringer på længere sigt.

Det er nemlig dyrt og overflødigt at have fire mobilnet i Danmark, når teleselskaberne i teorien kunne samarbejde om et enkelt. Datamægnderne, der presses gennem mobilnettene, har nu nået 3,5 mia. MB.

Også mobiltelefonien fortsætter højest overraskende med at vokse eksplosivt. Der er nu 125,8 mobilabonnementer per 100 danskere - hvilket dels dækker over, at nogle har både arbejds- og privat mobil, men især også den såkaldte maskine-til-maskine-kommunikation. Her er det blevet mere normalt at man monterer simkort i allemulige former for dankortautomater, alarmsystemer og andet teknik, der har glæde af at kommunikere over mobilnettet.

Men samtidig er antallet af fiberkunder dog yderst skuffende. Selv om elselskaberne fortsætter med at rulle fiberoptiske kabler ud over hele Danmark, er det fortsat kun de færreste danskere, der vælger en internet-, TV- eller telefoni-løsning, der er baseret på de lynende hurtige fiberoptiske forbindelser.

Det har 120.000 danskere valgt ifølge statistikken - en vækst på blot 19.000 husstande i forhold til andet halvår af 2008.

Til gengæld ser danskernes tale- og sms-strøm via mobilnettene ud til at have stabiliseret sig nogenlunde. Danskerne sender i gennemsnit seks smser om dagen.