Mobilt bredbånd for langsomt

Hurtige netforbindelser over mobilnettet fra telefoner og bærbare PCer er ikke hurtige nok til at erstatte de faste Internet-forbindelser, mener Cisco-direktør.

En bærbar PC med mobilmodem eller en avanceret mobiltelefon betyder, at man kan tage Internet-forbindelsen med sig, uanset hvor man er. Men helt hurtigt bliver det aldrig. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks bedst sælgende Internet-forbindelser i øjeblikket - mobilt bredbånd - kommer til kort over for fremtidens behov.

Det mener netværksgiganten Ciscos administrerende direktør i Danmark, Niels Münster-Hansen, efter at britiske University of Oxford og spanske Universidad de Oviedo for andet år i træk har målt kvaliteten for verdens Internet-forbindelser.

Forbliver et supplement

»Kapaciteten på mobilt bredbånd kan ikke måle sig med, hvad vi er vant til af netforbindelser. Det vil være et supplement og vil ikke erstatte de bredbåndsforbindelser, vi kender, og gøre dem overflødige,« fastslår han.

Rapporten forventer, at vi om få år vil forvente at have forbindelser på mindst 11,25 megabit i sekundet, når man henter fra nettet, og på fem megabit i sekundet, når man sender til nettet. Og det vil mobilt bredbånd - det at kunne gå på nettet via en hurtig mobilforbindelse fra enten en avanceret mobiltelefon eller en bærbar PC med mobilmodem - ikke kunne levere, selv om mobile bredbåndsforbindelser storsælger i Danmark i øjeblikket.

Op mod 20.000 solgte hver måned

1. januar 2009 havde 302.000 abonnement på mobilt bredbånd i Danmark. Det er 45 procent flere på et halvt år, og det er netop mobilt bredbånd, som sikrer teleselsskaberne vækst. I dag er 15 procent af alle danske bredbåndsforbindelser mobile, og inden nytår ventes omkring 600.000 danskere at have en mobil bredbåndsforbindelse.

Ifølge teleanalytiker John Strand, Strand Consult, køber mellem 18.000 og 20.000 danskere hver måned et mobilt bredbåndsabonnement.