Mobilt bredbånd er ingen redningskrans

De tre store nordiske teleselskaber står stort set i stampe - bortset fra fremgangen i salget af mobil Internet-adgang. Det kan koste selskaber livet og tvinge dem til fælles mobilnet, mener eksperter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mobilt bredbånd er det store mantra for de nordiske teleselskaber, men det vil ebbe ud, og derefter kan det koste et eller eller flere større mobilselskaber livet.

De tre store nordiske teleselskaber - i rækkefølge svensk-finske Telia, norske Telenor og danske TDC - har alle klaret skærene i årets første tre måneder men har ikke kunnet se fremgang på andet end mobilt bredbånd, altså muligheden for at anvende Internet fra avancerede mobiltelefoner og bærbare PCer med mobilmodem. Der kan ikke klemmes flere mobilabonnementer i hænderne på danskere, svenskere og nordmænd, og det kniber også med at sælge flere faste Internet-forbindelser, altimens fastnettelefonen i lyntempo nærmer sig Teknisk Museums montrer.

Fladt som forventet

»Der var ikke frygtet en tilbagegang. Indtjeningen og omsætningen er som forventet flade. Fastnetdelen falder, DSL-markedet (Internet-forbindelser, red.) ligger relativt stabilt, og der er en flad vækst på mobilområdet. Når først alle har mobiltelefon, er der ingen vækstindustri. Før mobiltelefonen kom til, var der heller ingen vækst. Det holdes alt sammen oppe af mobilt bredbånd,« siger Poul Ernst Jessen, aktieanalytiker hos Danske Bank.

Han noterer sig, at TDCs markante fremgang i overskudsgraden skyldes omkostningsreduktioner.

Under produktionspris

I sidste ende kan det betyde færre teleselskaber i Danmark.

»De tre stores regnskaber er dokumentationen på, at det danske marked er benhårdt. Vi er trods alt kun 5,5 millioner mennesker i Danmark. Og de mobile bredbåndspriser er konkurreret så meget ned og konkurrencen nu så benhård, at det vil blive solgt til under produktionspris,« siger teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult.

Og det kan naturligvis ikke fortsætte.

»Nej, det vil helt sikkert betyde en yderligere konsolidering, med enten færre teleselskaber eller færre telenet, og det vil ske over de næste et-to år,« spår John Strand.

De mange opkøb - senest Telenors køb af lavprismobilselskabet Bibob og TDCs køb af Internet-leverandøren Fullrate - er heller ikke nok.

»Opkøb gør jo ikke fabrikken billigere,« siger han.

John Strand ser flere mulige scenarier: Det kinesisk-svenskejede »3« kan vælge at forlade landet, alternativt kan de store teleselskaber begynde at bygge fælles net, sådan som det sker i Sverige.