Mobilskifte koster TDC trecifret millionbeløb

TDC betaler dyrt for at skifte Ericsson ud med kinesiske Huawei på sine danske mobilnet.

Huawei, som er verdens næststørste leverandør af mobiludstyr og verdens tredjestørste mobilproducent, overtager fra næste år TDCs mobilnet i Danmark og sender dermed sin svenske konkurrent, Ericsson, på porten. Foto: AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kommer til at koste TDC et trecifret millionbeløb, at Danmarks største telekoncern har opsagt sin kontrakt med svenske Ericsson og fra næste år lægger sine mobilnet i hænderne på den kinesiske mobiludstyrsgigant Huawei.

TDC skrev i september kontrakt med Huawei, som fra 2014 skal overtage driften og udviklingen af TDCs danske mobilnet. Samtidig skrev telegiganten under på en ekstraregning på 240 millioner kroner, som opsigelsen af kontrakten med Ericsson kommer til at betyde. Det store millionbeløb fremgår af TDCs regnskab for 3. kvartal, som kom fredag morgen, og hvoraf posten er lagt ind som »Øvrige omstruktureringsomkostninger mv.«

»Omkostningerne vedrører primært opsigelsen af den tidligere kontrakt med Ericsson,« står der i regnskabets noter.

Kontrakten med Huawei er kontroversiel, fordi Huawei i flere lande mistænkes for at levere udstyr med indbyggede bagdøre, så al trafik i mobilnettene vil kunne aflyttes i Kina. Huawei har på det skarpeste afvist beskyldningerne, og TDC har først skrevet under på kontrakten efter at have haft Forsvarets Efterretningstjeneste med i godkendelsesproceduren. Ikke desto mindre har den nyvalgte australske regering i denne uge igen afvist, at Huawei kan få lov til at byde på det landsdækkende bredbåndsnet, som Australien skal have bygget.

TDCs kontrakt er på fire milliarder kroner over seks år og betyder, at Huawei - verdens næststørste mobiludstyrsleverandør efter Ericsson og verdens tredjestørste smartphoneproducent efter Samsung og Apple - ikke alene fra 1. marts 2014 skal udbygge og stå for TDCs mobilnet men også har sagt ja til måned for måned at dokumentere, at TDCs net fungerer bedre end konkurrenternes, og i modsat fald løse problemet straks.

»Det har vi ikke kunnet få Ericsson til på en fast aftale, det skulle være på vor regning og risiko - og de to regninger var der meget stor forskel på. Kontrakten er nytænkning, hvor det er kundernes oplevelse, der er i fokus og ikke kun tekniske målepunkter. Fra meget tidligt i forhandlingsforløbet har Huawei imponeret os og været banebrydende i deres løsningsforslag,« sagde TDCs topchef, Carsten Dilling, til Berlingske, da aftalen var indgået.

Han håber, at TDCs kunder allerede i 2. halvdel af 2014 vil kunne mærke en forskel i form af et væsentligt hurtigere net og større udbredelse af 4G/LTE, som giver dataforbindelser på mobilnettet, der er fem-ti gange højere end på 3G-nettene, og som TDC har forpligtet sig til at kunne levere landsdækkende med udgangen af 2015. TDCs konkurrenter - norske Telenor og svensk/finske Telia - er ved at slå deres mobilnet sammen i Danmark, hvor Telia har sikret sig førerpositionen på 4G/LTE.

Aktieanalytiker Morten Imsgard fra Sydbank, som følger telemarkederne tæt, ser den store ekstraregning som et nødvendigt onde for at opnå fordele på et senere tidspunkt.

»Skiftet til Huawei skulle gerne give TDC fordele på længere sigt. Huawei er blevet valgt, fordi TDC har villet sikre sig en vis kvalitet,« siger han.

10 af de 240 millioner kroner påvirker 3. kvartals regnskab, 30 millioner skal betales i 4. kvartal og de 60 millioner i 2014. I 2015-2018 skal TDC hvert år af med 35 millioner kroner.