Mobilsalget fortsætter opad

Næsten 14 procent større mobilsalg op til sommerferien end for et år siden. Google slår nu Apple på de avancerede telefoner - i alle tilfælde midlertidigt.

»JAAAAA!« Telefonproducenterne jubler, for salget fortsætter i vejret, selv om priserne samtidig daler. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere

Priserne styrtdykker, og salget af mobiltelefoner stryger i vejret. I april-juni blev der solgt næsten 14 procent flere telefoner end for et år siden.

Læs også: Salget af smartphones eksploderer

I alt fik 325,6 millioner telefoner nye ejerhænder i andet kvartal, viser en opgørelse fra analysehuset Gartner. Heraf var de 19 procent avancerede telefoner, de såkaldte »smartphones«. I takt med at konkurrencen på dem øges, falder priserne, og flere anskaffer sig derfor en mobiltelefon, der også kan gå på nettet og i det hele taget fungere som en slags lommecomputer.

Google slår Apple

Salget af avancerede mobiltelefoner er vokset med 50 procent på et år.

Apple er nu rykket ned på fjerdepladsen blandt de avancerede mobiltelefoner, slået af telefoner med Googles styresystem Android, der hurtigt er blevet vældigt populært, takket være især storsælgende telefoner fra taiwanesiske HTC og japansk-svenske Sony Ericsson.

Læs også: Sony Ericsson tjener igen penge

Gartner-analytiker Carolina Milanesi forventer dog, at Apples andel øges i tredje kvartal, eftersom den nye iPhone 4 først kom på markedet i juni.

Det er dog fortsat finske Nokia, der dominerer markedet, trods et stort fald i markedsandelen fra 51 procent for et år siden til nu 41,2 procent. På andenpladsen ligger canadiske RIM, hvis Blackberry-telefoner mønstrer 18,2 procent af de avancerede mobiltelefoner.

Nokia mister terræn

Tælles samtlige solgte mobiltelefoner sammen, avancerede eller ej, bevarer Nokia fortsat den solide føring med en markedsandel på 34,2 procent. Men den er faldet fra 36,8 procent for et år siden.

Læs også: Nokia får mindre overskud end ventet

Sydkoreanske Samsung er gået en anelse frem til 20,1 procent, mens ligeledes sydkoreanske LG har mistet en tilsvarende anelse og nu har en markedsandel på verdensplan på 9,0 procent.

RIM har solgt godt og har lige præcis slået Sony Ericsson af fjerdepladsen. RIMs markedsandel er på 3,4 procent i afrundede tal - et par decimaler højere end Sony Ericssons ligeledes 3,4 procent.

Motorola slået ud

Dermed rykker amerikanske Motorola ud af top 5-listen. Motorola har nu kun en markedsandel på 2,8 procent mod 5,6 procent for et år siden.

Apple indtager syvendepladsen med 2,7 procent, HTC ottendepladsen med 1,8 procent.