Mobilregningen er lavest i Danmark

Danmark har de laveste mobilpriser blandt OECD-landene, og også på fastnettelefoni er Danmark godt med sammen med det øvrige Norden, USA og Canada. Det viser en ny rapport.

Foto: Torben Christensen
Danmark ligger bedst placeret blandt verdens rigeste lande, når det kommer til priserne på mobiltelefoni. Det viser den seneste rapport om kommunikationssektoren, som OECD udgiver hvert andet år.

De danske mobilpriser er de laveste, uanset om forbruget er højt eller lavt, og udgør blot omkring en tredjedel af den gennemsnitlige mobilpris i OECD-området. I den dyre ende ligger Japan, Tyrkiet og Tjekkiet – varierende efter forbrug - og f.eks. i Tjekkiet koster det ca. 7,5 gange mere i sammenlignelige priser at ringe og sende beskeder fra mobiltelefoner, end det gør herhjemme.

Generelt for OECD-landene er de reale priser for telefoni faldet i løbet af de seneste to år. Telefoni i forskellige former udgør fortsat hovedparten af kommunikationssektoren, der i opgørelsen også omfatter Internet og IP-telefoni. Men der er sket store forandringer siden den seneste rapport: Mobiltelefoni udgør nu 40 pct. af den samlede omsætning i sektoren, og mobilabonnementer slår fastnetabonnementer med faktor tre til én.

Også for fastnettelefoni ligger de danske priser i den lave ende. Island, Norge og Canada har hver især de billigste priser i forskellige produktkategorier, mens både Sverige og USA – ligesom Danmark – generelt er med i toppen. I den modsatte ende af spektret ligger Tjekkiet og Polen. For sidstnævntes vedkommende er priserne godt tre gange højere end de danske, når man korrigerer for købekraften.