Mobilprogrammer bliver milliardforretning

Småprogrammer til mobiltelefoner og tavlecomputere vil om få år skabe et milliardstort marked. Samtidig er nye typer af småprogrammer på vej.

Googles styresystem, Android (på telefonen til venstre), og Apples iOS (på telefonen til højre) arbejder med småprogrammer, som man henter eller køber på nettet. Snart er der penge i det. Arkivfoto: Jonas Vandall Ørtvig, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om det i dag er de færreste, der tjener noget videre på deres småprogrammer til mobiltelefoner og tavlecomputere af alle mærker, vil dette ændre sig markant.

I 2015 vil hele verdensmarkedet for småprogrammer (på engelsk kaldet »apps«, en forkortelse for »applications«) nemlig være hele 38 milliarder dollars eller 205 milliarder kroner værd.

Det er markedsanalysefirmaet Forrester Research, der har regnet på tallene. Disse viser, at virksomheder over de næste fire år vil investere omkring 17 milliarder dollars i at skabe småprogrammer til netop deres produkter.

Meget mere på vej

I dag anslåes det, at der findes over 350.000 småprogrammer til alene Apples iOS-styresystem, som findes i telefoner, musikafspillere og tavle-PCer fra den amerikanske producent. Dertil kommer, at andre giganter som Nokia, Google, Microsoft, Samsung, Sony Ericsson med mange flere tilsvarende bygger egne markedspladser op, hvor man - gratis eller mod betaling - kan hente og installere småprogrammer med begrænset funktionalitet på sin mobiltelefon eller sin tavlecomputer.

Snart kommer Google med sit særlige styresystem til mini-PCer, mens Nokia i samarbejde med chipgiganten Intel fortsat ventes at rulle videre med styresystemet MeeGo til de ultrabærbare og prisbillige computere. Begge systemer vil få deres egne netbutikker for småprogrammer.

Ifølge Forrester Research henter 33 procent af mobiltelefonbrugerne hver måned et eller flere småprogrammer til deres telefoner.

Tavlecomputere griber om sig

I 2015 vil alene tavlecomputerne stå for et marked for småprogrammer, der er 8,1 milliarder dollars værd. Til sammenligning blev der i 2010 solgte småprogrammer til tavlecomputere for 300 millioner dollars.

Antallet af tavlecomputere, som for alvor blev sparket i gang gennem Apples iPad, vokser eksplosivt, og i de kommende uger og måneder har alle de store producenter endelig deres tavlecomputere ude i butikkerne. Det ventes at ændre en del på markedsandelene, selv om Apple fortsat menes at have et godt greb i brugerne, hvilket onsdagens lancering af næste iPad, døbt iPad 2, skal sikre.

De kommende supermobilnet, LTE (i folkemunde, ukorrekt, benævnt 4G), vil ligeledes få så stor fart på dataoverførslen, at der ventes rigtigt mange småprogrammer, som kan vise film på farten.

Forrester Research forventer, at en ny kategori af småprogrammer snart opstår. De vil forbinde mobiltelefonen med de stadig flere programmer, som ikke er installeret hjemme i virksomheden men kører direkte i »skyen«, altså Internet. Dermed bliver det lettere at hente indhold direkte fra nettet til diverse mobilt udstyr.