Mobilpriser sænkes ikke i sommerferien

I år bliver det ikke som sædvanlig billigere at bruge mobiltelefonen og dataforbindelsen i EU denne sommer. Det er første gang siden 2007, at priserne ligger stille.

Sommerferien byder i år ikke på lavere mobilpriser - de er de samme som sidste år, fordi EU-landene ikke kan blive enige om at afskaffe den såkaldte roaming, eller udlandstaksterne, helt. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere

For første gang i snart ti år bliver det ikke billigere at bruge mobiltelefonen på sommerferien i Europa i år.

Stik mod sædvane tvangssænkes priserne på at ringe og bruge dataforbindelsen i de 28 EU-lande nemlig ikke 1. juli, sådan som det ellers har været fast rutine gennem mange år. Roamingpriserne vil være præcis de samme, som de blev sænkes til for et år siden.

Både mobil- og datapriser er de samme

Dermed koster det fortsat op til 1,77 kroner i minuttet at ringe fra sin telefon og 0,46 kroner i minuttet at blive ringet op. Den maksimale SMS-pris er dermed også fortsat 0,55 kroner pr. sendt SMS, mens det som altid er gratis at modtage en besked. Dataprisen, som sidste år fik et ordentligt gok nedad, forbliver også den samme, nemlig 1,86 kroner pr. megabyte data - og det er hurtigt brugt.

Alle priserne er de højest tilladte men i praksis også de priser, som danske teleselskaber tager, og de indbefatter både moms og eventuel opkaldsafgift. Priserne gælder i de 28 EU-lande samt i Norge, Island og Liechtenstein, der - selv om de ikke er medlemmer af EU - har valgt at følge med EU-lovgivningen også her.

Folk kan gratis lægge besked på ens telefonsvarer, mens man betaler, hvis man vil aflytte den. Og der er et uændret loft på dataforbruget på omkring 465 kroner på en måned. Når man rammer 80 procent af forbruget, omkring 372 kroner, får man tilsendt en SMS, som fortæller, at loftet snart er nået, så man undgår at lave »en Anker Boye« - opkaldt efter Odenses borgmester, der sidste sommer præsterede at bruge 245.000 kroner under en uges ferie i Tyrkiet og siden nåede at bruge for omkring 41.000 kroner på fem måneder.

Afskaffelse af roaming trækker ud

Når priserne ikke sænkes i år, skyldes det den seneste aftale om tvangsnedsættelse, som det danske EU-formandskab forhandlede på plads i 2012. Den aftale gælder nemlig kun 2012, 2013 og 2014, fordi man dengang forventede, at hele roamingproblemet da ville være løst.

Europaparlamentet bad i 2014 EU-Kommissionen, som hvert år har tvangsnedsat roamingpriserne, om at sørge for, at al roaming - d.v.s. særlige udlandstakster for at bruge mobil- og dataforbindelsen - skulle være helt afskaffet i de 28 EU-lande seneste ved udgangen af 2015. Imidlertid har flere EU-lande kæmpet for at få beslutningen udskudt, og nu ser det tidligst ud til at kunne ske i løbet af 2018.

Indtil en ny aftale indgåes, forbliver roamingpriserne de samme.

Der er intet, der berettiger, at priserne skulle være højere i udlandet end herhjemme, og EU ser roamingpriserne som en hindring for et reelt, indre marked i hele Europa.

Tillægsabonnementer mod roaming

Flere teleselskaber tilbyder, at man kan købe et tillægsabonnement til sit normale abonnement, så man får billigere roamingpriser. I nogle tilfælde skal man dog så sikre sig, at man er på det rigtige mobilnet, når man bruger sin telefon. Andre selskaber, teleselskabet »3«, har valgt at lade danskere i de fleste EU-lande ringe til danske numre til dansk takst og kunne bruge af mobilabonnementets datapakke til danske priser. Men ringer man til udenlandske numre under sin ferie, f.eks. til et fransk nummer i Frankrig, gælder de almindelige roamingpriser.

Forbrugerrådet Tænk har kritiseret, at teleselskaberne ikke reelt afskaffer roamingpriserne i stedet for lave krumspring, som hvor nogle kunder alligevel risikerer at stå med »en Anker Boye«.

Første gang, at priserne blev tvangssænket, var 30. juni 2007. Derefter kostede det 4,56 kroner i minutter selv at ringe op og 2,23 kroner i minuttet at blive ringet op.