Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det kan lige pludselig igen blive rigtigt dyrt at bruge sin mobiltelefon eller medbragte PC på ferie i Storbritannien, når landet ikke længere er en del af EU.
Dermed vil EUs tvangsnedsættelse og snarlige totale afskaffelse af roamingpriserne nemlig ikke længere automatisk gælde i Storbritannien. Udlandstaksterne for at anvende mobiltelefonen og frem for alt dataforbindelsen er gennem mere end ti år blevet tvangsnedsat hvert år i EU-landene, men priserne uden for de stadig 28 EU-lande påvirkes ikke at EU-kravene og ligger derfor betragteligt højere.
Nu skal der forhandles
»Det er endnu et område, hvor Brexit (Storbritanniens nej til EU, red.) har skabt voldsom usikkerhed,« siger advokat Kyriakos Fountoukakos fra advokatfirmaet Herbert Smith Freehills i Bruxelles, til nyhedsbureauet Bloomberg.
Han tilføjer, at det derfor vil afhænge af, hvordan Storbritannien får forhandlet sig ud af EU. Island, Norge og Liechtenstein, som ikke er medlemmer af EU men udgør EØS-landene, har en frihandelsaftale med EU, og de følger derfor på mange områder EUs lovgivning.
»Hvis Storbritannien forlader og står uden for EU og EØS, vil EU-reguleringen ikke automatisk gælde i Storbritannien. Teleselskaberne i Storbritannien vil ikke være bundet af den, og britiske forbrugere vil ikke kunne drage nytte af den,« fastslår advokaten.
Roaminggebyr afskaffes i 2017
EU har besluttet, at det fra 2017 skal koste det samme at bruge mobil- og dataforbindelsen i sit hjemland som i de andre 27 EU-lande.
British Telecom (BT), Storbritanniens svar på TDC, har ikke umiddelbart planer om at ændre på taksterne men vil ikke udelukke, at priserne kan blive påvirket, hvis briterne ikke får en ordentlig aftale på plads.
Roamingpriserne i EU fik 1. juni endnu et ordentligt gok nedad.