Mobilpriser falder til en tredjedel

Så er de nye priser for tale og data i EU fra april klar.

»Hej, skat, jeg nyyyyder ferien!« Til april får mobilpriserne i EU endnu et voldsomt hak nedad, og året efter vil det koste det samme som herhjemme at ringe. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Om fem og en halv måned falder udlandsmobilpriserne til en tredjedel af, hvad de koster i dag, forud for at de helt forsvinder om halvandet år.

Med udgangen af april 2016 bliver der skåret endnu en solid luns af, hvad det koster at bruge mobiltelefonen og dataforbindelsen i de 27 andre EU-lande. Det sker som følge af en ny aftale mellem Europaparlamentet og EU-Kommissionen efter lange og seje forhandlinger.

Nu er de faktisk priser fastsat. Ringer man selv op, må man fra udgangen af april 2016 højst komme til at betale 46 øre pr. påbegyndt minut. Det er en tredjedel af, hvad det koster lige nu. Sender man en SMS, må den maksimalt koste 18 øre, og bruger man dataforbindelsen over mobilnettet - altså væk fra et trådløst net på f.eks. et hotel -, må hver megabyte data højst koste 46 øre.

Gælder i 31 lande

Lige nu koster det 1,76 kroner i minuttet at ringe op, 46 øre i minuttet at modtage et opkald, 55 øre at sende en SMS og 1,86 kroner pr. megabyte forbrugt data.

EU ser de såkaldte roamingpriser som hæmmende for at skabe et fælles, indre marked i EU, fordi de ekstra omkostninger får folk til at slukke deres telefon og undlade at bruge internetforbindelsen, når de er i udlandet. Derfor har EU gennem mange år tvangsnedsat priserne, som teleselskaberne må tage af kunderne. Alle teleselskaber tager altid de højest tilladelige.

Fra sommeren 2017, mere præcis 15. juni 2017, skal prisen i udlandet være den samme som herhjemme.

De nedsatte priser gælder i alle 28 EU-lande samt i Norge, Island og Liechtenstein, som traditionelt følger EU-lovgivningen, selv om de ikke er medlemmer af EU. I alle øvrige lande i verden fortsætter roamingpriserne med at være skyhøje.