Mobilmaster syltes i kommunerne

1.300 byggesager om nye mobilmaster afventer i øjeblikket en afgørelse. Det hæmmer muligheden for at bruge mobiltelefonerne og forhindrer samtidig masser af nye arbejdspladser, siger teleselskaberne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om danskerne elsker at bruge deres mobiltelefon, kan teleselskaberne ikke komme til at sætte nye master op, fordi kommunerne ikke tør sige ja og give byggetilladelse.

'”Kommunerne ligger inde med 1.300 byggesager, der venter på en afgørelse. Og vi har fået at vide, at der ikke er udsigt til en afgørelse før efter kommunalvalget til efteråret. Hvordan har regeringen, ministeren og IT- og Telestyrelsen råd til ikke at slippe teleselskabernes penge løs? En mast koster en halv million kroner i gennemsnit at sætte op, så der er tale om byggeaktiviteter, som dækker 2.000 arbejdspladser,” sagde Ib Tolstrup, direktør i brancheforeningen

Telekommunikationsindustrien i Danmark, da den største konference om telebranchen, Tele 2009, tirsdag blev holdt i København.

2.300 nye ansøgninger på vej

Han anslår, at 2.300 nye ansøgninger om at kunne sætte master op vil følge i de næste par år.

”Sagsbehandlingen af master og antenner i landets kommuner er langsommelig på trods af, at mange flere er afhængige af deres mobiltelefon. Folk skal jo f.eks. kunne ringe 112, hvis de har brug for hjælp, og det kræver, at der er dækning. Vi er langt bagud, og vi kan ikke afvente, hvad en komité finder frem til,” sagde Ib Tolstrup med henvisning til den bredbåndskomité, som videnskabsminister Helge Sander (V) vil udpege inden for kort tid, og som senest med årets udgang skal have lagt en plan for, hvordan Danmark for alvor kommer med på vognen.

Svært for kommunerne

Chefkonsulent i Kommunernes Landsforening, Michael Hald, kender godt problemet.

”Det er et gammelt problem, som handler om modstridende interesser mellem miljø og kommunikation. Loven er ikke klokkeklar, og det kan være svært. I langt de fleste tilfælde glider det dog fint, men nogle gange er der konflikter, og hvis en mast først kommer op, er den svær at slippe af med igen. Det er også set, at i stedet for en mast med en antenne, får man en Robert Jacobsen,” siger han til Business.dk.

Han understreger, at det intet har på sig, at mobilmaster er sundhedsskadelige.

”Ingen undersøgelser kan påvise, at det er usundt at være ved en mobilmast, men mange tror alligevel, at det er farligt. Grundlæggende skal spørgsmålet om masterne løses, for ellers virker telenettene jo ikke,” siger Michael Hald. Kommunernes Landsforening er ikke involveret i konkrete sager men hører om problemerne ”hvert andet år” og har derfor sammen med IT- og Telestyrelsen, som er øverste telemyndighed i Danmark, lavet informationsmateriale til kommunerne.