Mobilmasten i din stue rykker nærmere

De såkaldte femtoceller, der er din egen personlige mobilmast i stuen, falder kontinuerligt i pris, og vil være almindelige i danske hjem om få år.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mobiltelefoner der smider opkaldet, fordi forbindelsen er for dårlig. Sløve datatjenester og dårlig lydkvalitet. Tilværelsen som smartphone-ejer kan være ganske besværlig, hvis man hører til dem, der bor i et område med dårlig 3G-dækning - eller ens bolig bare ligger forkert i forhold til den nærmeste mobilmast.

Løsningen er i de fleste tilfælde at skælde sit teleselskab ud og forsøge at få dem til at forbedre deres netværk - men de senere år har flere netværksproducenter arbejdet på en billigere måde; de såkaldte femtoceller, der allerede nu kan leveres som en del af den hardwarepakke, som private brugere modtager, når de bestiller en almindelig DSL-forbindelse.

Lille mobilmast

Femtocellen er, meget simpelt forklaret, blot en lillebitte 3G-mast, der ikke er meget større end en madkasse, og som kan forbedre et svagt mobilsignal ganske dramatisk i hjemmet. Eneste forskel er, at mobilsamtalen ledes videre gennem brugerens internetforbindelse, snarere end den vanlige vej fra mobilmasten og videre gennem operatørens kabler.

Teknikken har efterhånden nogle år på bagen, men femtocellerne har ikke været hidtil været målrettet til private. Teknologien falder dog hele tiden i pris, og enkelte teleoperatører i udlandet er nu begyndt at tilbyde femtocellerne til deres private kunder. Det gælder blandt andet Vodafone, der i Storbritannien tilbyder produktet »Sure Signal« (sikkert signal, red.) til kunder, der bor i områder med svag mobildækning.

Dårlige telefoner

Netop dårlige mobilforbindelser har gennem en rum tid været på dagsordenen herhjemme, og senest har brancheforeningen Telekommunikationsindustrien i denne avis efterlyst, at det offentlige foretager en central måling af kvaliteten af de enkelte mobiltelefoners antenner, så forbrugerne ikke alene bebrejder teleselskaberne, at der er huller i dækningen.

Målinger har tidligere vist, at mange nyere smartphones, trods deres høje priser, ofte har svært ved at holde forbindelsen til mobilnettet, fordi antennen i telefonerne er for dårlig.

Her kan femtocellerne være en oplagt løsning, mener netværksproducenten Alcatel-Lucent, der i sidste uge havde inviteret pressen til demonstration af, hvor langt teknologien er nået i dag. Selv om ganske få danskere endnu har stiftet bekendtskab med fænomenet, er direktør for Alcatel-Lucent i Danmark, Peter Fink, ikke i tvivl om, at femtoceller bliver mere udbredte i danske hjem de kommende år blandt andet fordi, der i dag findes almindelige trådløse routere, som har femtoceller indbygget - og fordi vores stigende brug af data øger behovet for god dækning.

»Brugerne kan tilmed opleve, at deres telefon holder længere på strømmen, fordi den ikke skal stå og lede efter en mobilmast,« siger han.

Teleanalytiker John Strand fra Strand Consult er dog mere skeptisk over for femtocellerne - omend han har et godt øje til de lidt større minibasestationer, der i fremtiden kan løse mange af nutidens problemer med ringe mobildækning.

»Jeg er ikke i tvivl om, at det er et godt produkt til virksomheder og andre steder, hvor der er en stor koncentration af mange mennesker. Eller for eksempel i sommerhuse i yderområder hvor man har en DSL-forbindelse. Men jeg tror ikke på, at det vil kunne betale sig at installere dem hos private mennesker, medmindre de er villige til at betale ekstra for ydelsen,« siger John Strand. Han mener blandt andet, at det er en alt for stor udfordring for teleselskaberne at planlægge deres netværk med så små enheder, blandt andet fordi folk kan flytte eller bare slukke for udstyret.

I Danmark var Telia blandt pionérvirksomhederne, og her har man i nogle år drevet femtoceller i virksomheder, hvor indendørsdækningen ikke var god nok. Der er dog ikke tilbud til privatkunder på hylderne.