Mobilmarkedet kan ende i kaos

Der kommer flere og flere forskellige brugerflader til mobiltelefonerne, og de kan ikke tale sammen. Det kan i sidste ende true det mobile Internet, siger mobilbranchen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: Forvirringen ved at skifte til en ny mobiltelefon bliver fremover endnu større, og det kan true udbredelsen af det mobile Internet.

I forsøget på at tilkæmpe sig større markedsandele på det forventligt stærkt lukrative mobilmarked vælter det nemlig ud med mobilproducenternes egne styresystemer – eller grafiske brugerflader – så forskellige som Windows, MacOS og Linux fra computerverdenen. De vil selv bestemme, hvordan vi skal bruge mobiltelefonerne fremover, og hvis de får held til at vænne os til netop deres måde at vise og gøre tingene på, bliver vi hængende og vælger næste gang samme producent, fordi vi kender det hele i forvejen og let kan overføre, hvad der allerede ligger på telefonerne. Microsoft, Nokia, Intel og Samsung benyttede alle Mobile World Congress til at indføre nye – og flere – forskellige styresystemer. Men da de fleste softwareprogrammer kun virker på et bestemt styresystem, advarer mobilbrancheforeningen GSM Association nu om, at »vi er ved at skabe øer af programmer, som ikke kan kommunikere med hinanden«, og som derfor truer udbredelsen af det mobile Internet.

Tidskrævende og dyrt


Teleselskaberne, som har kontakten til mobilkunderne, har længe kæmpet for at få færre styresystemer til mobiltelefonerne. Det er nemlig tidskrævende og dyrt at understøtte så mange forskellige systemer, når de skal levere forskellige tjenester, som de kan tjene ekstra penge på ud over abonnementet. Men i stedet stiger antallet af styresystemer bare, navnlig efter at Apple og Google, som hidtil ikke har beskæftiget sig med mobiltelefoner, nu er rykket ind og har ændret på hele mobilmarkedet.

Mobilgiganten Nokia og chipgiganten Intel lagde for mandag med nyheden om, at Nokia dropper sit nye Maemo og Intel sit Moblin (sidstnævnte lavet til de ultrabærbare mini-PCer) og i stedet forener kræfterne i MeeGo, dersom Maemo og Moblin bygger på det gratis Linux. Giganterne vil brede sig over mobiltelefoner, tavle-PCer og mini-PCer, så man får samme brugerflade, programmer og favoritfunktioner overalt.

Microsoft, der er næsten altdominerende på PC-området, forsøgte få timer senere med topchef Steve Ballmer på podiet at rette op på den vigende markedsandel på nu kun 8,8 procent af de avancerede mobiltelefoner med et totalt redesign af Windows Mobile-softwaren. Den hedder nu Windows Phone 7, selv om den ikke har noget med PCernes Windows 7 at gøre, og både virker og ser anderledes ud end forgængerne.

Godt onlinesalg


Og samtidig fremviste verdens næststørste mobilproducent, Samsung fra Sydkorea, sin egen brugerflade, Bada, som nu får premiere på den nye topmodel, Wave. Samsung tegner sig for omkring en femtedel af Sydkoreas eksport og samme andel af det sydkoreanske børsmarkeds samlede værdi.

Hver producent har sin egen onlinebutik, hvorfra man kan købe eller hente mobilprogrammer. Der blev i 2009 solgt for 4,2 milliarder dollars mobilprogrammer, langt de fleste til Apples iPhone, og da Apple tager en andel af hver solgt program herfra, kom der anslået en milliard dollar i Apple-kassen. I år forventer analysehuset Gartner, at salget stiger med 62 procent til 6,8 milliarder dollar.