Mobilgigant klar til milliardinvestering

Den kinesiske mobilgigant Huawei vil de kommende år investere 2,7 milliarder kroner i Danmark og oprette flere end 100 nye arbejdspladser efter at have vundet ordren på at stå for TDCs mobilnet.

Xiao BingBing tiltrådte for 14 måneder siden som landechef i Danmark efter fire år som landechef for Huawei i Norge, og tirsdag aften talte han på Berlingskes og Invest in Denmarks konference om »Kinesiske investeringer i Danmark«. Foto: Kasper Palsnov Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De første 20 mand af over 100 nye arbejdspladser ekstra er allerede ansat forud for, at den kinesiske mobilgigant Huawei til næste år helt overtager TDCs danske mobilnet, og Huaweis mobiltelefoner var i august det mest solgte mobilmærke hos TDC.

»Det er lidt udfordrende at skaffe folk på kort tid, men jeg er sikker på, at vi når fint i mål. På en måned har vi allerede ansat omkring 20 mand ekstra. Hvor vi hidtil har været omkring 30 ansatte, er ambitionen i juni 2014 at runde 225 ansatte – heraf 100 friske, nye job – hvoraf de 75 procent vil blive besat af lokale. Samtidig skal vi over de næste seks år investere omkring 2,7 milliarder kroner i Danmark ud over de 550 millioner kroner, som vi gennem tre år allerede har investeret her,« siger Huaweis danske landechef, Binbing Xiao, til Berlingske.

Han trådte til for 14 måneder siden efter fire år som landechef for Huawei i Norge og talte i går på Berlingskes og Invest in Denmarks konference om »Kinesiske investeringer i Danmark«.

»Danskerne er teknologisk avancerede og tager let ny teknologi til sig. Samtidig vælger danskerne høj kvalitet, og derfor er det vigtigt for os at blive en megasucces her – for så kan vi komme ind hvor som helst. Endelig er danskerne meget veluddannede og meget fleksible. Det er vigtigt at få fat i unge talenter og ingeniører, og Huawei er her ikke kun for at gøre lokal forretning. Vi ønsker at tage små og mellemstore virksomheder ind i vores forsyningskæde,« siger Binbing Xiao.

Allerede i 2011 havde en af Huaweis mobiltelefoner dansk islæt, og det skal der mere af.

Huawei har 150.000 ansatte på verdensplan. Selskabet arbejder i 140 lande og øgede fra 2011 til 2012 sit overskud med 16 procent. Huawei er verdens næststørste leverandør af mobilnet efter svenske Ericsson og verdens tredjestørste smartphoneproducent.

»I august var vi det bedst sælgende mobilmærke hos TDC for første gang – og det agter vi at gentage. I 2015 vil vi være det tredjestørste mobilmærke i Danmark,« siger Binbing Xiao, som også har aftaler med Telenor, Telia og »3« på forskellige områder.

Huaweis aftale med TDC er seksårig og fire milliarder kroner værd og betyder, at Huawei overtager drift og udvikling af TDCs mobilnet fra Ericsson – en kæmpe operation og i sig selv en meget stor aftale for Huawei, som henter 35 procent af sin omsætning fra Europa.

»Det er et meget stort skridt, og vi tror virkelig på et langvarigt partnerskab med TDC. Derfor investerer vi også stort i Danmark, og den lokale forankring er en meget vigtig del af strategien. Vi skal bruge lokale ressourcer og arbejde som et dansk firma. Det kræver, at vi er fuldt integreret i det danske samfund,« siger Huawei-chefen, som i begyndelsen trækker på Huaweis europæiske eksperter, indtil danske folk er klar på posterne.

Huawei investerer 10-13 procent af sit overskud på forskning og udvikling og har omkring 70.000 ansatte på områderne. Der ligger 16 Huawei-forsknings- og udviklingscentre i verden, de nærmeste i Stockholm, Göteborg og Finland. Et center i Danmark er fortsat på tale.

»Vi ser stadig på muligheden, for vi vil med vished gerne kunne bruge Danmark. Det tager lidt længere tid at afklare, end vi ventede, men vi har folk, der er dedikeret til opgaven. Danmark er bestemt en af mulighederne i den udvidelse, som vi agter at foretage i Europa,« fastslår Binbing Xiao.

Huawei har sagt ja til måned efter måned at dokumentere, at TDCs net kommer til at fungere bedre end konkurrenternes, og i modsat fald løse problemet straks.

»Kontrakten er nytænkning, hvor det er kundernes oplevelse, der er i fokus og ikke kun tekniske målepunkter. Fra meget tidligt i forhandlingsforløbet har Huawei imponeret os og været banebrydende i deres løsningsforslag,« sagde TDCs topchef, Carsten Dilling, til Berlingske, da aftalen var indgået.

Huawei har været plaget af rygter om tekniske bagdøre i selskabets udstyr, så kineserne er i stand til at fjernovervåge al mobil- og datatrafik.

»Sikkerheden har været et toptema for os. Derfor har det været supervigtigt, at vi har kunnet arbejde meget tæt og intensivt sammen med Forsvarets Efterretningstjeneste. Vi får nok aldrig nogen sinde kapslet tvivlen ind, men med et helt nyt niveau af sikkerhed, som også omfatter sikkerhedsgodkendelse af medarbejderne, får TDC et af Europas sikreste net,« sagde teletopchefen.